Politika 18.11.2021.

“ŠMIT SE HVATAO ZA GLAVU”: Predsjednik Ustavnog suda BiH otkrio detalje razgovora sa visokim predstavnikom

ČITANJE: 1 minuta

Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH danas je iz Mostara, uoči održavanja Pravosudnog foruma za BiH, uputio ozbiljnu kritiku političarima, ali i svima drugima „koji kritikuju ili polemišu sa odlukama koje nisu ni pročitali“.

– Krenu paljbe, rafali, a da niko nije pročitao odluku o čemu se radi. Nijedna naša odluka nije rekla da će se zemljište prenijeti ili umanjiti teritorija, nego je rekla da treba regulirati različite oblike vlasništva koje je kod nas, prenosi Avaz.

On je rekao da je razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

“On se hvatao za glavu kada sam mu nabrojao koji su to sve oblici. Na primjer, imate državnu imovinu, knjiženu kao državnu za neku česticu, opštenarodna imovina, opštedruštvena, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim imate imovinu koja je knjižena na Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, Savezno izvršno vijeće, Predsjedništvo itd. Federacija BiH i Republika Srpska nisu sukcesori iza Jugoslavije. To je Bosna i Hercegovina. I, ono što je poruka naših odluka: Izvolite, na razini države donesite kratki zakon o knjiženju imovine”, rekao je Tadić.

(N.S)