Politika 10.01.2022.

Šmit se obratio građanima u Sarajevu: Ovo su teška vremena

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit obratio se danas brojnim građanima koji protestuju ispred zgrade OHR-a povodom jučerašnjeg obilježavanja Dana RS.

Schmidt je predstavnike demonstranata pozvao na razgovor u narednim danima u zgradu OHR-a, a oni su tražili od njega da “radi svoj posao i sankcioniše Dodika”.

“Moramo stvoriti budućnost za mlade ljude. Želim mir ovoj zemlji. Potrebni su razgovori i diskusije u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovo su teška vremena i tražim vašu podršku za vašu zemlju i za nas”, kazao je Šmit.

Na ove njegove riječi čulo se negodovanje prisutnih koji su mu dobacivali da “zaradi plaću” i pitali “zašto ovo dopušta”, piše Klix.

“Znam ovu zemlju i ovaj grad i znam šta se ovdje desilo i znam šta se desilo u Srebrenici. Juče nije bio dobar dan, ali to je za mene dodatni motiv da nastavim raditi svoj posao. Nikada neću prihvatiti ako neko postavi pitanje integriteta BiH”, dodao je Šmit.

Protesti u Sarajevu su organizovani u skladu s protestima bh. dijaspore, koji se u ovim momentima održavaju u gradovima i zemljama širom svijeta, a na protestima ispred zgrade OHR-a građani su istakli nekoliko transparenata s različitim porukama

Protesti su najavljeni u Ženevi, Londonu, Otavi, Torontu, Oslu, Rimu, Beču, Štokholmu, Geteborgu (i drugim gradovima Švedske), kao i u Sarajevu i Tuzli. Prema najavama, očekuju se protetsi u 35 gradova širom svijeta.

(E.M)

Oznake: Kristijan Šmit