Politika 26.01.2022.

ŠMIT U BUNDESTAGU: Situacija u BiH zabrinjavajuća, blokada drastično pogoršava život

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izvijestio je članove Odbora za pitanja EU njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji i političkoj krizi u BiH.

Šmit i predsjedavajući Odbora Anton Hofrajter (Hofreiter) dali su zajedničku izjavu poslije današnje diskusije, prenosi Avaz.

– Situacija u BiH je zabrinjavajuća, jer blokada institucija i politička nespremnost na konstruktivnu saradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i ugrožavaju perspektivu te zemlje. Jedna stvar mora biti jasna svima na terenu: ukoliko se stvari ne pomaknu s mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastaviće djelovati – naveli su Šmit i Hofrajter.

Njih dvojica su se složili da uslovljavanje finansijskih sredstava u budućnosti mora postati pravilo, te da neće uspjeti taktika nekih političara u BiH da samo šute u nadi da će oni izgubiti zanimanje.

– I dalje ćemo pažljivo pratiti situaciju i, uz konsultacije sa međunarodnom zajednicom, razmotriti da li je potrebno poduzeti korake i koji su to koraci. O tome se slažu sve poslaničke grupe u Bundestagu – poručeno je u zajedničkoj izjavi Kristijana Šmita i Antona Hofrajtera.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit