Politika 08.03.2021.

Šmit u junu preuzima dužnost od Incka

ČITANJE: 2 minute

Zbog situacije uzrokovane kovidom i činjenicom da nisu svi ključni ljudi imenovani u administraciji Džoa Bajdena, novog američkog predsjednika, došlo je do kašnjenja donošenja odluke o izboru novog visokog predstavnika.

Naime, kako su za “Nezavisne” rekli njemački izvori upućeni u poteze i planove koje Kristijan Šmit, kandidat za novog visokog predstavnika, sprovodi, prema trenutnom planu može se očekivati da bi odluka mogla biti donesena u narednih nekoliko sedmica.

Jedan izvor trvdi da i dalje nije sigurno hoće li Šmit dobiti povjerenje Savjeta za sprovođenje mira, ali da je Vlada Njemačke, koja je Šmita kandidovala, i dalje uvjerena u pozitivan ishod.

“Prvobitno je bilo planirano da odluka bude donesena početkom marta, a sad je moguće da odluka bude krajem marta ili narednog mjeseca. U svakom slučaju, očekujemo da će Šmit stupiti na dužnost već u junu bez obzira na ovo manje kašnjenje”, rečeno je za “Nezavisne”.

Naglašeno nam je da Šmit ovih dana pokušava stupiti u kontakt s najvišim državnim funkcionerima, a da je nedavno razgovarao i s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, te da želi svima predstaviti koncept i planove. Što se tiče obraćanja javnosti, objašnjeno nam je da Šmit čeka potvrdu, a da će onda i široj javnosti BiH izložiti svoje planove.

“Možemo reći da će njegov posao biti implementacija 5+2 uslova za završetak misije OHR-a. Da li će to biti posao koji će trajati dvije, tri, pet ili više godina nije svrsishodno jer bi se bespotrebno kreirao vještački rok koji bio stvorio nepotrebna očekivanja i spekulacije”, rečeno je.

Ključni cilj će biti saradnja sa SAD, EU i zemljama članicama EU, kao i ostalim partnerima u Savjetu za sprovođenje mira.

“On je tokom cijele političke karijere od devedesetih naovamo bio uključen i u toku svega što se dešavalo na Balkanu. On nije neko kome aktuelni političari u BiH nisu nepoznati, i to je jako bitno”, naglašeno je.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke i dobra poznavateljka njemačke politike, kaže za “Nezavisne” da postoje brojne spekulacije, uključujući i o novim kandidatima.

“Mislim da se Njemačka ne bi upustila u ovu priču da nije osigurala njegovo potvrđivanje. Sama činjenica da su imenovali iskusnog političara govori o ozbiljnim namjerama. Mislim da bi on trebalo da stvori, pitanje je koliko je to moguće, konstruktivnu atmosferu, da pokrene BiH s mrtve tačke i inicira postizanje kompromisa unutar BiH, što bi vodilo i u konačnici zatvaranju OHR-a”, smatra ona.

Topićeva je istakla da je sigurna da Šmit neće raditi posao domaćih političara niti da će mijenjati unutrašnju strukturu zemlje.

(N.S)

Oznake: Kristijan Šmit, OHR