Politika 29.11.2022.

Šmitovi rokovi samo na papiru?

ČITANJE: 3 minute

Više je nego izvjesno da Federacija BiH neće dobiti Dom naroda do 2. decembra, kada ističe tridesetodnevni rok za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH.

Iako bi Dom naroda Parlamenta FBiH trebalo da bude gornji dom, odnosno zakonodavno tijelo koje predstavlja narode u Bosni i Hercegovini – Bošnjake, Srbe i Hrvate, kao i ostale političke stranke po kantonima vrše kalkulacije kako da dođu do što većeg broja delegata u klubovima naroda i tako osiguraju većinu za izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Prema pisanju Anadolije, najveća borba traje za Klub bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi se od 23 delegata koliko po izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno amandmanima na Ustav FBiH, koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, broje klubovi konstitutivnih naroda osiguralo njih najmanje 12 za većinu.

U skladu s tim po kantonima traje borba za svaki glas, odnosno poslanika da bi se izborilo jedno mjesto više u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Borba je i unutar Kluba hrvatskog naroda, dok još uvijek nije jasno da li će se u cijeloj Federaciji BiH, odnosno u svih deset kantona moći izabrati svih 23 delegata iz srpskog naroda u Klub tog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ostaje i da se vidi kako će se, odnosno da li će biti nužna preraspodjela po kantonima i za izbor 11 delegata iz kategorije ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Inače, prema izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno amandmanima na Ustav FBiH visokog predstavnika u BiH Dom naroda Parlamenta FBiH broji ukupno 80 delegata/izaslanika, odnosno po 23 u klubovima Bošnjaka, Srba i Hrvata, te 11 iz kategorije ostalih.

A, borba za većinu u klubovima naroda posebno bošnjačkog i hrvatskog naroda ne traje samo zbog izvršne vlasti u FBiH nego i zbog toga što klubovi ta dva naroda biraju po pet delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u Klub bošnjačkog i Klub hrvatskog naroda.

Od omjera i tih snaga, odnosno onoga ko će imati najmanje po tri delegata zavisi i formiranje većine na nivou Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, što u velikoj mjeri može uticati i na uspostavu parlamentarne većine na nivou institucija BiH.

Kako bilo da bilo, u konačnici Dom naroda Parlamenta FBiH tako brzo još neće biti uspostavljen. To prvenstveno iz razloga što nakon što se ovjere liste kandidata za izbor delegata iz kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH kantonalne skupštine treba da obave i tajno glasanje nakon čega, ako je sve  u redu, Centralna izborna komisija BiH utvrđuje rezultate izbora za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ali, da bi se potvrdili izbori za Dom naroda Parlamenta FBiH nužno je da proces okonča svih 10 kanton u Federaciji BiH.

Tek kada se konstituiše Dom naroda Parlamenta FBiH može da započne procedura izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, koji opet tek kada budu izabrani predlažu novog mandatara za sastav nove federalne vlade.

Stoga je sasvim jasno, kažu, da su gromoglasno najavljeni rokovi za uspostavljanje vlasti u roku od 30 dana po odredbama visokog predstavnika u BiH samo oni napisani na papiru.

(Agencije)