Politika 19.10.2018.

SMJENA MALEŠEVIĆA Čeka se mišljenje predsjednika Dodika, Čubrilović ne da saglasnost za smjenu

ČITANJE: 2 minute

 Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović odlučila je da izvrši izmjenu u sastavu Vlade koja se odnosi na ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića, saznaje RTRS.

Cvijanovićeva je u vezi toga zatražila mišljenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović dostavio je negativno mišljenje predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović na razrješenje Daneta Maleševića sa mjesta ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

To je za Srpskainfo potvrđeno u Odsjeku za odnose sa javnošću parlamenta Srpske. Međutim, nismo dobili konkretan odgovor na pitanje da li je premijerka, prilikom odlučivanja o smjeni ministra, obavezna da se drži mišljenja predsjednika Narodne skupštine.

– Na osnovu člana 94. Ustava Republike Srpske i člana 13. Zakona o Vladi Republike Srpske predsjednik Vlade može, za vrijeme trajanja mandata, na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Skupštine, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava Vlade, o čemu obavještava Narodnu skupštinu – kažu u Skupštini.

Cvijanovićeva je odlučila da pred kraj mandata Vlade smijeni Maleševića, te je zatržila mišljenje Čubrilovića i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

 

 

Maleševićeva smjena bila bi nastavak uklanjanja karova DNS s funkcija u Srpskoj nakon što je Dodik izjavio da u toj partnerskoj stranci postoje „mangupi“ koji su navodno na proteklim izborima radili protiv kaolicije SNSD, DNS i SP.

Zahtjev za smjenu Maleševića stigao je nakon što je lider DNS Marko Pavić izjavio da više neće biti smjena bez dogovora njega i Dodika.

Da li je dogovorena Maleševićeva smjena nismo usjeli da saznamo, jer se Pavić za sada ne javlja na naše pozive.

(Srna, Srpskainfo)