Svijet 12.06.2021.

SMJENA: Velike šanse da Metju Palmer krajem ljeta ostane bez funkcije

ČITANJE: 4 minute

Postoje “velike šanse” da će Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Balkan, biti smenjen sa te funkcije krajem leta.

To saznaje Danas nezvanično od diplomatskog izvora u Vašingtonu. Naš sagovornik objašnjava da se prognozira i sve učestalije govori da Palmer, jedan od šestorice zamenika pomoćnika državnog sekretara u takozvanom “evropskom birou” Stejt departmenta neće ostati na takvoj poziciji “onda kada Senat bude potvrdio imenovanje Karen Donfrid”, za pomoćnicu državnog sekretara za Evropu i Evroaziju”. Donfrid je u aprilu nominovana za to mesto, piše Danas.

Prema našim saznanjima, ne očekuje se ni da će se Moli Montgomeri, takođe zamenica pomoćnika državnog sekretara u istom odeljenju Stejt departmenta, još dugo zadržati na tom položaju, na koji je inače izabrana početkom ove godine.

Kako objašnjava naš sagovornik:”Prema tradiciji, novi pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju dovodi svoj novi tim zamenika, tako da očekujemo da ćemo videti potpuno nova lica, i smatra se da će se to desiti do kraja leta. Za sada, na Metjua Palmera, koga ovde oslavljanju nadimkom Met, i dalje gledamo kao na momka za Balkan, ali pitanje je koliko ćemo ga još dugo videti na takvom zadatku”.

Kako saznajemo, sve dok predsednik Amerike Džozef Bajden nije krenuo na svoj aktuelni put u Evropu, bavljenje mnogim spoljnopolitičkim pitanjima “bilo je u senci pandemije, ekonomije, kao i imigracije na južnoj granici SAD”. “Može se reći da tek sada na mnogo načina počinjemo da sagledavamo opipljive detalje pravca u kojem Bajden vodi spoljnu politiku”, objašnjava izvor Danasa.

Tvrdi se, takođe, da ne postoje “neke veće zamerke na poteze” Palmera. U tom kontekstu, objašnjava se da mu “niko ne može osporiti odlično znanje o Zapadnom Balkanu”, ali da pojedini “doduše, ne tako brojni” tvrde da je ponekad “pomalo pristrasan”, odnosno da “blago drži stranu srpskim vlastima” u pregovorima Beograda i Prištine, što se objašnjava činjenicom da je svojevremeno službovao u Beogradu i da je “srpski zet” (njegova supruga Danica je Beograda).

Palmera je na poziciju specijalnog izaslanika za ovaj region, podsetimo, postavio Majk Pompeo, tadašnji državni sekretar SAD, krajem avgusta 2019. Od februara 2020. pa do novembarskih predsedničkih izbora bio je u “drugom planu”, jer je daleko istaknutiju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine imao Ričard Grenel, koga je tadašnji predsednik Amerike Donald Tramp imenovao za svog specijalnog izaslanika za pomenuti dijalog.

Ipak, u poslednje vreme Palmer je ponovo vidljiv, i vodi “šatl diplomatiju” na liniji Beograd-Priština, u koordinaciji sa specijalnim predstavnikom EU za kosovsko pitanje Miroslavom Lajčakom, o čemu svedoči i njihova nedavna “sinhronizovana” poseta ovim gradovima.

Prema saznanjima Danasa, Moli Montgomeri, koja se uglavnom bavi ekonomskim odnosima SAD sa “celom Evropom”, takođe pomaže Palmeru kada je reč o pokušajima rešavanja kosovskog pitanja.

“Montgomeri ima određenog iskustva sa Zapadnim Balkanom i u prošlosti se veoma kritički odnosila prema Ričardu Grenelu, naročito prema njegovim gledištima o mogućoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova. Ona se i ranije zalagala za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, a aktivno podržava i ideju proširenja EU, i izražavala je zabrinutost zbog rasta ruskog i kineskog uticaja na Balkanu. Moguće je da će se ona i dalje baviti dijalogom Beograda i Prištine, odnosno ekonomskim aspektom tog pitanja, i kada Donfrid preuzme novu funkciju u Stejt departmentu, ali se ne isključuje ni mogućnost da će biti smenjena”, objašnjava vašingtonski diplomata.

Ko je Karen Donfrid?

Karen Donfrid je prema tvrdnjama našeg diplomatskog izvora u SAD poznata po svom “ogromnom poznavanju Nemačke”. Kako se tvrdi: ona govori nemački kao maternji jezik, studirala je u toj državi, “i bila je angažovana na rešavanju niza transatlanskih pitanja koja su se ticala SAD i Nemačke”, pa se smatra da će biti dragocen član “tima” državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, imajući u vidu činjenicu da su za vreme Trampa transatlanski odnosi, uključujući “osovinu” Vašington-Berlin bili umnogome uzdrmani. “Karen se dosta razlikuje od Grenela, i po dosadašnjem radu, i po diplomatskom stilu. Ona je odlučna ali daleko svedenija od njega”, kaže sagovornik Danasa. Karen Donfrid će na novu funkciju doći sa mesta predsednice nemačkog Maršalovog fonda, jednog od najuticajnijih tink-tenkova u Americi.

(SB)

Oznake: Metju Palmer