SMJENA VERE SLADOJEVIĆ ZAKONITA Okružni sud o razrješenju nekadašnje direktorke Centra za socijalni rad

Okružni sud u Banjaluci je potvrdio da je smjena nekadašnje direktorke Centar za socijalni rad Vere Sladojević bila zakonita. 


U presudi koju je ova ustanova nedavno donijela, a koja je u posjedu Srpskainfo, navedeno je da je neosnovana tužba Sladojevićeve kojom je ona tražila poništenje rješenja Skupštine grada iz 2018. godine, a kojim je razriješena sa funkcije direktora ovog Centra.

Pored toga, Okružni sud je odbio njen zahtjev za naknadu nastalih sudskih troškova.

U obrazloženju presude je navedeno da je Skupština grada Banjaluka na zasjedanju u februaru 2018. smjenila Sladojevićevu zbog brojnih propusta u radu.

– Razloge zbog kojih je ona smijenjena sud je ocijenio pravilnim i na zakonu zasnovanim – navedeno je u obrazloženju presude.

Smjeni Sladojevićeve su prethodile brojne afere. Sindikalna organizacija Centar za socijalni rad uputila je pismo predsjedniku Skupštine grada o aktuelnom stanju u ovoj ustanovi. Zatim je Adrijana P. podnijela zahtjev za pokretanje postupka za smjenu Sladojevićeve zbog zloupotrebe službenog položaja, vršenja pritiska radi izmjene mišljenja u postupku povjeravanja maloljetnog djeteta i opstrukcije sudskog postupka. Tu je i slučaj „Kanada“, koji se odnosi na propuste u radu kada je riječ o slučaju usvojenja maloljetnih Severina i Svjetlane B.

U presudi je objašnjeno da je Statutom Centra propisano, a zakonom podržano, da direktor rukovodi, predstavlja i zastupa ustanovu i odgovoran je za zakonitost rada ustanove, bez ograničenja.

Navedeno je da Statut Grada Banjaluka propisuje da Grad u oblasti socijalne zaštite osniva Centar za socijalni rad, te da obezbjeđuje kadrovske, finansijske i tehničke uslove za rad, dok Skupština grada imenuje i razrješava direktora.

– Posebni izvještaj Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku o stanju u Centru za socijalni rad, a koji govori o obavljenom stručnom nadzoru nad radom ove ustanove, ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, odnosno Komisije za stručni nadzor iz 2017, govore o brojnim nepravilnostima koje su uočene, pa je stoga naloženo njihovo uklanjanje, koje nije uslijedilo. Takođe, nema sumnje da je tužiteljica bila obaviještena o radnjama resornog ministarstva, kao što je bila obaviještena u vezi sa uočenim nepravilnostima u postupcima regulisanja ličnih odnosa o neprovođenju postupaka i nepribavljanju mišljenja stručnih radnika, te timova koji su u tu svrhu oformljeni. Takođe o činjenici da se ne održavaju usmene rasprave i ne donosi upravni akt o načinu regulisanja ličnih odnosa roditelja i djece, te kontinuirano nepostupanje po nalogu drugostepenog organa i preporukama zaštitinika ljudskih prava, Ombudsmana BiH – precizirano je u obrazloženju presude.

Navedeno je da zapisnici resornog ministarstva svjedoče o postupku nepotpunog usvajanja djece bez roditeljskog staranja, koji se, prema nalazu te komisije, odvijao suprotno odredbama Porodičnog zakona.

– Nemaju osnova prigovori iz tužbe da sve navedene i druge nepravilnosti koje proizilaze iz zapisnika, u koje je tužiteljica imala uvid, jesu zapravo nedostaci u radu ustanove, jer i sve da se radi, kako to tužiteljica navodi, “samo o nedostacima u radu ustanove“ to svakako znači da se radi o nedostacima u radu lica koje ustanovom rukovodi i organizuje rad, te obavlja kontrolu rada drugih zaposlenika – rečeno je u presudi.

Dodato je da nepostupanje u skladu sa zakonom ustanove koja se bavi kompleksnom i osjetljivom djelatnošću govori da su ispunjeni uslovi za razrješenje lica koje takvom ustanovom rukovodi, i to zbog interesa korisnika usluga, pa i njenih radnika.

– Kod nesporne nadležnosti Skupštine jedinice lokalne samouprave da razrješava i imenuje direktora ustanove čiji je osnivač, bez značaja su, na sreću obustavljene istrage Okružnog tužilaštva u Banjaluci, jer je pravo i dužnost osnivača da kod evidentiranih i jasnih nepravilnosti u radu preduzima zakonom propisane mere – navedeno je u ovom dokumentu.

Sladojevićeva bez komentara
Vera Sladojević nije bila raspložena da komentariše presudu.

– Uz sve dužno poštovanje, nakon svega što je bilo ne želim da dajem bilo kakve izjave za Srpskainfo – rekla je u kratkom telefonskom razgovoru Sladojevićeva.

(Srpskainfo)

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo