SMJENA VERE SLADOJEVIĆ ZAKONITA Okružni sud o razrješenju nekadašnje direktorke Centra za socijalni rad

Okružni sud u Banjaluci je potvrdio da je smjena nekadašnje direktorke Centar za socijalni rad Vere Sladojević bila zakonita. 


U presudi koju je ova ustanova nedavno donijela, a koja je u posjedu Srpskainfo, navedeno je da je neosnovana tužba Sladojevićeve kojom je ona tražila poništenje rješenja Skupštine grada iz 2018. godine, a kojim je razriješena sa funkcije direktora ovog Centra.

Pored toga, Okružni sud je odbio njen zahtjev za naknadu nastalih sudskih troškova.

U obrazloženju presude je navedeno da je Skupština grada Banjaluka na zasjedanju u februaru 2018. smjenila Sladojevićevu zbog brojnih propusta u radu.

– Razloge zbog kojih je ona smijenjena sud je ocijenio pravilnim i na zakonu zasnovanim – navedeno je u obrazloženju presude.

Smjeni Sladojevićeve su prethodile brojne afere. Sindikalna organizacija Centar za socijalni rad uputila je pismo predsjedniku Skupštine grada o aktuelnom stanju u ovoj ustanovi. Zatim je Adrijana P. podnijela zahtjev za pokretanje postupka za smjenu Sladojevićeve zbog zloupotrebe službenog položaja, vršenja pritiska radi izmjene mišljenja u postupku povjeravanja maloljetnog djeteta i opstrukcije sudskog postupka. Tu je i slučaj „Kanada“, koji se odnosi na propuste u radu kada je riječ o slučaju usvojenja maloljetnih Severina i Svjetlane B.

U presudi je objašnjeno da je Statutom Centra propisano, a zakonom podržano, da direktor rukovodi, predstavlja i zastupa ustanovu i odgovoran je za zakonitost rada ustanove, bez ograničenja.

Navedeno je da Statut Grada Banjaluka propisuje da Grad u oblasti socijalne zaštite osniva Centar za socijalni rad, te da obezbjeđuje kadrovske, finansijske i tehničke uslove za rad, dok Skupština grada imenuje i razrješava direktora.

– Posebni izvještaj Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku o stanju u Centru za socijalni rad, a koji govori o obavljenom stručnom nadzoru nad radom ove ustanove, ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, odnosno Komisije za stručni nadzor iz 2017, govore o brojnim nepravilnostima koje su uočene, pa je stoga naloženo njihovo uklanjanje, koje nije uslijedilo. Takođe, nema sumnje da je tužiteljica bila obaviještena o radnjama resornog ministarstva, kao što je bila obaviještena u vezi sa uočenim nepravilnostima u postupcima regulisanja ličnih odnosa o neprovođenju postupaka i nepribavljanju mišljenja stručnih radnika, te timova koji su u tu svrhu oformljeni. Takođe o činjenici da se ne održavaju usmene rasprave i ne donosi upravni akt o načinu regulisanja ličnih odnosa roditelja i djece, te kontinuirano nepostupanje po nalogu drugostepenog organa i preporukama zaštitinika ljudskih prava, Ombudsmana BiH – precizirano je u obrazloženju presude.

Navedeno je da zapisnici resornog ministarstva svjedoče o postupku nepotpunog usvajanja djece bez roditeljskog staranja, koji se, prema nalazu te komisije, odvijao suprotno odredbama Porodičnog zakona.

– Nemaju osnova prigovori iz tužbe da sve navedene i druge nepravilnosti koje proizilaze iz zapisnika, u koje je tužiteljica imala uvid, jesu zapravo nedostaci u radu ustanove, jer i sve da se radi, kako to tužiteljica navodi, “samo o nedostacima u radu ustanove“ to svakako znači da se radi o nedostacima u radu lica koje ustanovom rukovodi i organizuje rad, te obavlja kontrolu rada drugih zaposlenika – rečeno je u presudi.

Dodato je da nepostupanje u skladu sa zakonom ustanove koja se bavi kompleksnom i osjetljivom djelatnošću govori da su ispunjeni uslovi za razrješenje lica koje takvom ustanovom rukovodi, i to zbog interesa korisnika usluga, pa i njenih radnika.

– Kod nesporne nadležnosti Skupštine jedinice lokalne samouprave da razrješava i imenuje direktora ustanove čiji je osnivač, bez značaja su, na sreću obustavljene istrage Okružnog tužilaštva u Banjaluci, jer je pravo i dužnost osnivača da kod evidentiranih i jasnih nepravilnosti u radu preduzima zakonom propisane mere – navedeno je u ovom dokumentu.

Sladojevićeva bez komentara
Vera Sladojević nije bila raspložena da komentariše presudu.

– Uz sve dužno poštovanje, nakon svega što je bilo ne želim da dajem bilo kakve izjave za Srpskainfo – rekla je u kratkom telefonskom razgovoru Sladojevićeva.

(Srpskainfo)

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan