Vijesti 18.12.2020.

SMJEŠTEN U HANGAR MUP-a: U Srpsku stigao prvi od tri helikoptera iz Rusije, slijedi testiranje u Zalužanima

ČITANJE: 1 minuta

U Republiku Srpsku, nakon više sedmica transporta kamionom, stigao je prvi od tri helikoptera koji je MUP Republike Srpske kupio u Rusiji, saznaje portal Capital.

Višenamjenski helikopter “Asant” smješten je u četvrtak popodne u hangar MUP-a u Zalužanima. Za njega i preostala dva, koja još nisu isporučena, Srpska je izdvojila 41,6 miliona maraka.

Helikopter je transportovan kamionskom labudicom, zasebno od elisa i pod ceradom. Narednih dana će u helikopterskom servisu, smještenoj u bivšoj vojnoj auto-radionici u Zalužanima, biti kompletiran i testiran.

Kako je ranije najavljivano, helikopter bi trebao biti opremljen medicinskom opremom, nosilima, respiratorom, EKG aparatom i drugom opremom za evakuaciju bolesnih različitog stepena povreda, kao i mjestom za jednog pacijenta i dva medicinara.

Uz ovaj helikopter predat je i set od pet sjedišta koja se mogu postaviti umjesto navedene medicinske konfiguracije.

Portal Capital objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

Zanimljivo, kompanija “Russian Helicopters” a od koje su kupljene letjelice na svom sajtu se pohvalila kako je Srpska za sada prvi i jedini kupac ovih modela u Evropi.

Dio su konzorcija “Rosteh” a koji je najveća državna korporacija u Rusiji, a sa kojima Vlada Republike Srpske ima potpisan memorandum o saradnji.

Vlast u Srpskoj ih predstavlja kao partnere koji bi mogli da spasu posrnulu namjensku industriju, ali za sada je sve ostalo na bilateralnom nivou.

(capital.ba)

Oznake: helikopter, Rusija