Vijesti 17.09.2015.

Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta
nacionalne manjine
Dvanaesta smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Republike Srpske biće održana u dvorani „Obilićevo” u subotu, 19. septembra, sa početkom u 20 časova, navedeno je iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Svi učesnici će prezentovati najprepoznatljivije sadržaje kulturne baštine matičnih naroda.

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske iz Banjaluke je krovna organizacija 34 udruženja, koja okuplja udruženja pripadnika nacionalnih manjina iz cijele Republike, dok u Banjaluci povezuje pripadnike 14 udruženja nacionalnih manjina.

Odlukom Vlade Republike Srpske  Savezu je 2010. godine priznat status udruženja od javnog interesa za Republiku Srpsku, a isti djeluje od 2003. godine.

Proteklih 11 godina, pa i ove, u ovoj najmasovnijoj i najzapaženijoj manifestaciji pripadnika nacionalnih manjina, učestvuju udruženja čiji su članovi pripadnici nacionalnih manjina iz Banjaluke, i to: Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Poljaci, Romi, Slovaci, Slovenci, Nijemci i Ukrajinci.

Grad Banjaluka sufinansira troškove ove manifestacije od prve godine njenog realizovanja.

Osim grada, održavanje manifestacije pomaže Vlada Republike Srpske, predsjednik Republike i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Grad podržava rad udruženja na očuvanju njihove kulture, tradicije i običaja, kao i uspostavljanje saradnje između grada Banjaluke i gradova iz matičnih država.