Magazin 06.05.2019.

SMOTRA PISANIH RIJEČI: Zadužbina Petar Kočić Banjaluka – Beograd u Solunu

ČITANJE: 2 minute

I ove godine knjige Zadužbine će na najljepši način zasijati  na solunskoj smotri pisane riječi, jer je ovo sajam izdavača i pisaca, gdje su oni u prvom planu i gdje imaju priliku da se sretnu, međusobno dogovore o projektima i saradnji, te pokažu čitaocima svoja nova izdanja.

Rekao je ovo književnik Nikola Vukolić, direktor i urednik Zadužbine Petar Kočić, koja će učestvovati na 16. međunarodnom sajmu knjiga u Solunu koja se održava od 9. do 12. maja 2019. godine.

Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd je jedna od utemeljivača ovog sajma.

Na sajmu će biti predstavljena njihova nova izdanja koja su izazvala veliku pažnju na mnogobrojnim sajmovima knjiga u Evropi gdje su izlagali. Reč je o dvojezičnoj biblioteci „Prevodi“ kao i o biblioteci „Klasici“ u sklopu koje smo objavili djela Kočića, Andrića,Ćopića, Desnicu, Sekulić i dr.

Na štandu Zadužbine posetioci će imati priliku da još jednom vide i kupe i druge kultne knjige Sabrana djela Petra Kočića, antologiju grčke poezije, Osam grčkih pjesnika na srpskom i grčkom jeziku.

– Ovo je naša kultna knjiga i nagrađena je na prvom sajmu knjiga u Solunu. Na zahtjev i poziv učenika Srpske škole u Solunu biće promovisana priča „Jablan“ Petra Kočića objavljena na srpskom i grčkom jeziku, te druge knjige. Radostan sam što će i ove godine naše knjige zasijati na ovom sajmu knjiga, ali sam tužan što je poslednjih godina izostala podrška od Grada Banjaluka koja pretenduje da u narednom periodu bude evropska prestonica kulture. Napominjem da smo proteklih godina imali podršku od Grada kao i Ministarstva prosvjete i kulture koja je ove godine izostala – objasnio je on.

Vukolić je dodao da zahvaljujući Ministarstvu kulture Grčke, te Grčke fondacije za kulturu i organizatora, Sajam im već godinama besplatno ustupa štand podržavajući njihovo učešće. Poznato je da izdavači koji ne učestvuju na sajmovima knjiga ne postoje na izdavačkoj mapi svijeta.

Politika se umiješala u kulturu

Nažalost, svjedoci smo da su politika kao i neki književni japajajci ušli u knjige što nije dobro za kulturu. Ovo je još jedan od dokaza da kod nas još uvijek o sudbini knjige i kulture odlučuju ljudi koji nisu kompetentni ni u stanju da prepoznaju prave vrijednosti. Solun će ovih dana biti najveća i najlepša otvorena knjiga u cilju uspostavljanja živih kulturnih mostova među izdavačima i piscima – rekao je književnik Nikola Vukolić.

(Srpskainfo)