Vijesti 29.10.2016.

Smrdljive bube okupirale domove

ČITANJE: 2 minute

Brojni građani posljednjih dana žale se na najezdu smrdljivih martina, odnosno smrdljivih buba, kako u gradskim, tako i u prigradskim naseljima.

Kažu da ih ima posvuda po kućama i stanovima i da ne znaju kako da ih se riješe.

“Te su bube odvratne. Užasno smrde, a ove ih je jeseni pun stan. Kad dođem s posla, na prozoru ih bude na desetine”, ispričala je Neda D. iz naselja Nova varoš.

Dodaje da ove bube u stan ulaze i na osušenom čistom vešu i ko zna kako još.

“Gade mi se, a nema druge nego ih pohvatati nekakvim papirnatim ubrusima i izbaciti ih”, kaže Neda D.

Ništa bolje nije ni u drugim dijelovima grada i prigradskih naselja.

Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”, objasnio je da ovi insekti nisu nimalo štetni, ali da su se pojavili u skoro svim dijelovima grada.

“Ekipe ‘Eko-bela’ imale su intervencije u nekoliko banjalučkih naselja u vezi s ovom problematikom”, kaže Šušnjar.

Dodaje da ove bube ne podnose hladnoću.

“Zato, kad dođe jesen, one počinju da se bore za goli život i traže sklonište gdje je toplo… tek da prezime”, pojašnjava Šušnjar.

Sa Poljoprivrednog fakulteta kažu da nije ništa neobično što u ovo vrijeme godine ima toliko smrdljivih martina.

“Mnogo ih je zato što se skrivaju za prezimljavanje. Bilo ih je mnogo i tokom ljeta, ali ih ljudi sada vide jer se pokušavaju zavući bilo gdje, pa i u stanove i kuće”, pojašnjavaju sa Poljoprivrednog fakulteta.

Dodaju da se, u potrazi za mjestom za prezimljavanje, skrivaju u prozore, ispod lišća, a u starijim kućama u bilo kakve manje rupe u stolariji.

“U proljeće ponovo izlaze kad temperatura bude oko deset stepeni. Smrdljivi martini zapravo ne mogu nauditi nikome, samo neke vrste ispuštaju neugodan miris”, kažu sa Poljoprivrednog fakulteta.

Osjećaj nelagode

Kada smrdljivi martini lete, to se čuje kao glasno zujanje, a kad udare u neku podlogu, bio to zid ili svjetiljka, taj se udarac dobro čuje, što izaziva dodatan osjećaj nelagode kod građana.

Na našem području najčešći su smeđi i zeleni smrdljivi martini.

(nezavisne.com)