Vijesti 25.06.2016.

Smrt na rate: U Vrbanji kreditom do grobnog mjesta

ČITANJE: 3 minute

Najbolje grobno mjesto za dvoje, uređeno i na dobroj lokaciji, od sada se može dobiti za svega 160 KM mjesečno.

Ovako bi glasila reklama za prodaju grobnih mjesta na kredit, na novoizgrađenom groblju u banjalučkom naselju Vrbanja.

Besparica, konkurencija manjih grobalja na području Banjaluke i relativno visoke cijene grobnog mjesta, natjerale su rukovodstvo preduzeća da mušterije privlače još za života. Uslov je da imaju redovne penzije ili druga primanja, te da donesu dokaz za to. Novac uplaćuju Groblju, a potvrdu o vlasništvu dobiju kada isplate zadnju ratu.

Među prvima koji je na otplatu pazario gorbnicu za dvoje je Stefan iz Banjaluke. Tek su mu 24 godine i grobnicu je kupio za roditelje, jer, kaže, o svemu voli da misli na vrijeme.

– Oni meni namjeravaju ostaviti dvije kuće, vikendicu i voćnjak, pa je ovo najmanje što mogu da uradim za njih. Moji roditelji imaju tek pedesetak godina, ali sam htio da to riješim dok sam još mlad i radno sposoban. Oni ne znaju da sam im obezbjedio mjesto za vječni počinak – kaže Stefan.

Uz smijeh priča da je izabrao uređeno mjesto – blizu je česme, kako ne bi morao daleko da nosi vodu kada bude zalivao cvijeće na roditeljskom grobu, a u sijenci mladog drveća, koje će za nekoliko godina praviti lijepu hladovinu.

– Odmah sam uplatio 400 KM, a ostalih 1.000 uplaćujem na deset jednakih rata – priča Stefan.

Predsjednik banjalučkog Udruženja penzionera Nikola Gojković kaže da će, nažalost, najstarije sugrađane obradovati ova pogodnost. Skromniju grobnicu za dvoje moći će da otplaćuju dvije godine i dobiju za šezdesetak maraka mjesečno.

– Naši članovi se raspituju za sve moguće što se može dobiti na rate – ogrev, boravak u banji i slično. Samo još nisu pitali da li i grobnicu mogu kupiti na kredit – priča Gojković.

Većina penzionera je u teškoj situaciji i jedva prežive mjesec dana kada penziju „okrnje“ i nekom najnižom ratom. Zato brigu o sahrani ostavljaju nasljednicima.

– Grobno mjesto za sebe i suprugu sam kupio odavno, od nematerijalne štete koju mi je država isplatila za pogibiju sina u ratu – kaže ovaj prosvetni radnik u penziji i ponosno dodaje da nikada u životu ništa nije kupio na kredit.

Neuređeno grobno mjesto u Vrbanji košta 850 KM, grobnica za dvoje košta 1.400 KM, a uređena porodična grobnica 3.900 KM.

U preduzeću najavljuju niže cijene porodičnih grobnica za čak 500 KM već od sljedećeg mjeseca, jer su, kako kažu, pojednostavili njihovo uređenje i smanjili troškove.

Neplaćena rata ne odlaže ukop

Direktor Gradskog groblja Nedeljko Milaković kaže da se još nije desilo da nekome zatreba grobno mjesto prije nego što ga otplati.

– Kada bi se to i desilo, posao bismo završili na obostrano zadovoljstvo, ako se uopšte može tako reći. Skuplje nam je držati pokojnika u hladnjači, nego da ga sahranimo i sačekamo da rodbina isplati preostale rate – kaže Milaković.

(blic.rs)