Svijet 30.10.2020.

SNAŽAN POTRES U TURSKOJ I GRČKOJ: Srušene zgrade u Izmiru, ulice poplavljene

ČITANJE: 1 minuta

Razoran zemljotres jačine 7 stepeni po Richteru pogodio je danas grčke otoke Dodekanez, a zatim je potres jačine 6,6 stepeni registrovan u turskom obalnom gradu Izmiru. Serija potresa se osjetila u većim dijelovima ove dvije države.

Prema prvim snimcima s društvenih mreža vidi se da došlo je do velike materijalne štete u turskom Izmiru, tačnije urušilo se nekoliko zgrada.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu javio je kako je prijavljeno urušavanje najmanje šest zgrada u Bornovi i Bayraklı, a strahuje se da ima mrtvih, prenosi Klix.

Spasilački timovi su upućeni na teren.

Zvaničnici Izmira javljaju da je srušeno više od 20 objekata.

Preplašeni građani su istrčali na ulice, a informacija o žrtvama još uvijek nema.

Epicentar zemljotresa bio je u Grčkoj na otoku Samos, gdje je registrovana jačina zemljotresa od čak 7 stepeni. Nakon toga u Izmiru je registrovan jačine 6,6 po Richteru.

Podrhtavanje je trajalo dugo i osjetilo se širom Grčke pa sve do Istanbula, javlja CNN Turk. Nakon prvog potresa, uslijedila su još tri s jačinom oko 4 do 5 stepeni.

Poslije zemljotresa došlo je do podizanja nivoa mora što je rezultiralo plavljenjem gradskih ulica na obalama gradova, a voda je nosila i manje brodove i čamce.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: zemljotres