Svijet 16.01.2023.

Snažna oluja u Francuskoj rušila stabla, oglašen narandžasti meteoalarm

ČITANJE: 1 minuta

Srušeno drveće ostaje iza udara vjetra brzine 100 km/h koji je danas zahvatio velik dio sjeverozapada Francuske, gdje je u 14 departmana oglašen narandžasti meteoalarm, a u nekima je prekinuto snabdijevanje električnom energijom i poremećen je željeznički saobraćaj.

Oko 75.000 potrošača bilo je jutros bez struje na zapadu i u središtu, objavio je operator mreže Enedis. Državna željeznička kompanija SNCF saopštila je o teškoćama u saobraćaju zbog drveća koje leži na prugama. Ciklon nazvan “Gerard” je “zimska oluja tipična za ovo doba godine, ali zahtijeva poseban oprez”, ističe Meteo France, koji predviđa “slabljenje njenog intenziteta” u ponedjeljak poslijepodne.

Oko podneva Meteo France je u 14 departmana zadržao narandžasti stepen pripravnosti zbog jakog vjetra. U priobalju, na rtu Raz u departmanu Finistere u Bretanji, na krajnjem zapadu zemlje, udari su dosezali 158 km/h. U Caenu u Normandiji tokom jutra izmjereno je 119 km/h.

Nakon neuobičajene toplote za januar, u Francuskoj je ove sedmice nastupilo zahlađenje. Sljedećih dana na jugozapadu se očekuje druga oluja, “Fien”. U dva departmana u centralnom masivu proglašen je narandžasti alarm zbog obilnog snijega koji je počeo padati u ponedjeljak ujutro i očekuje se da će se zadržati na tlu na visini od 600 do 800 m.

Obilan snijeg se očekuje i na manjim visinama u većini planinskih masiva.

(Agencije)

Oznake: Francuska, Oluja, snijeg