Svijet 28.08.2020.

SNAŽNI UDARI VJETRA ČUPALI DRVEĆE: Uragan “Laura” odnio šest života u SAD

ČITANJE: 1 minuta

Uragan “Laura” zahvatio je američku državu Luizijanu gdje je poginulo šest osoba, a uništeni su objekti u raznim dijelovima te države nakon čega je oluja prešla u Arkanzas praćena jakom kišom.

Snažni udari vjetra čupali su drveće, a četiri osobe su u odvojenim incidentima poginule od pada stabala na njihove kuće. Ministarstvo zdravlja Luizijane saopštilo je da su dvije osobe izgubile život pod okolnostima povezanim sa uraganom.

Jedna osoba utopila se prilikom potonuća broda, a druga od gušenja ugljen- monoksidom iz agregata.

U mjestu Vestlejk izbio je požar u hemijskom postrojenju nakon udara “Laure” i iz fabrike 24 časa nakon prolaska oluje i dalje izlazi dim pun hlora.

Mediji navode da je “Laura” izazvala manje štete nego što je to predviđano i zvaničnici navode da je i dalje u pitanju snažna oluja, te da će trebati više vremena za procjenu.

Najmanje 867.000 kuća i firmi ostalo je bez struje u državama Luizijana, Teksas i Arkanzas.

– Ovo je najsnažnija oluja koja je ikad pogodila Luizijanu. I dalje nastavlja da pričinjava štetu i uslove opasne po život – rekao je guverner Luizijane Džon Bel Edvards.

Maksimalni udari vjetra “Laure” su nakon prelaska na kopno dostizali 241 kilometar na čas.

Meteorolozi su saopštili da je centar uragana ušao u Arkanzas kasno popodne i da se kreće ka sjeveroistoku brzinom od 24 kilometra na čas.

Intenzitet “Laure” smanjen je na tropsku oluju.

(Srna)