Vijesti 15.07.2016.

Snežana Kutlešić-Stević, rukovodilac u Centru za hiperbaričnu medicinu i tretman hroničnih rana

ČITANJE: 3 minute

Zahvaljujući stručnom kadru i menadžmentu Centar za hiperbaričnu medicinu i tretman hroničnih rana, koji djeluje u sastavu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci, drži zavidnu poziciju na evropskoj mapi rada sa hiperbaričnom komorom.

U uspješnom timu je i specijalista pulmologije i subspecijalista baromedicine Snežana Kutlešić-Stević, koja rukovodi radom jedine hiperbarične komore u RS. U Centru za hiperbaričnu medicinu i tretman hroničnih rana zaposlena je od 2008, a od 2012. godine, a vodi i Odjeljenje pulmološke rehabilitacije.

Naši rezultati se ogledaju u velikom broju pacijenata i smanjenju komplikacija bolesti. Terapija je sigurna i bezbolna i namijenjena je pacijentima sa hroničnim ranama, komplikacijama šećerne bolesti, sistemskim bolestima, za pripremu pacijentkinja u sklopu vantjelesne oplodnje i drugo – ističe Kutlešić-Stević.

Pacijenti koji dolaze na pulmološku rehabilitaciju su uglavnom bivši pušači i ljudi koji imaju problem sa slabijom tolerancijom napora, gušenjem, nedostatkom vazduha i pogoršanjem bolesti poslije virusnih infekcija, alergena ili i aerozagađenja.

– To su pacijenti koji imaju ozbiljno ugrožen kvalitet života zbog tegoba koje su prepreka u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Terapija se sprovodi u komorama u kojima pacijent 60 minuta udiše stoodstotni kiseonik u izmijenjenim ambijentalnim uslovima – pojašnjava Kutlešić-Stević.

Uz investicije u opremu i sredstva za rad kao ključan faktor ističe i ulaganje u kadar i stalnu edukaciju.

– Zahvaljujući tome mi smo, u stvari, baza za edukaciju kadra iz ove oblasti u ovom dijelu Evrope – ističe Kutlešić-Stević.

Zahvaljujući ranijem radu u domovima zdravlja u Laktašima i Banjaluci u svakodnevnom kontaktu sa pacijentima spoznala je probleme koji muče zdravstvo u RS, ali je optimista u pogledu njegove modernizacije kako bi pacijenti na svim nivoima imali najbolju moguću zaštitu.

– Iako je kompletan zdravstveni sistem u velikim problemima, postoje i dobre stvari i situacija se popravlja. Sigurna sam da imamo kvalitetan i stručan medicinski kadar koji je sposoban da riješi probleme i ojača zdravstveni sistem – kaže Kutlešić-Stević i dodaje da se zalaže da budu pojačani preventivni pregledi, što će dovesti do smanjenja kasnih komplikacija kod pacijenata.

Cijelu karijeru posvećena je pacijentima, ali je ove godine, uprkos velikim obavezama, odlučila da napravi iskorak u političke vode kako bi i na taj način pokušala da utiče na poboljšanje života građana. Iako se nije aktivno bavila politikom, zahvaljujući blistavoj karijeri, povjerenje joj je ukazao SNSD na čijoj se odborničkoj listi za Skupštinu grada Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima našla na drugom mjestu.

– Vjerujem da sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa ljudima mogu doprinijeti razvoju grada i dati nove ideje. Moji planovi nisu vezani samo za period od četiri godine, jer se Banjaluka mora razvijati u dužem periodu – istakla je Kutlešić-Stević navodeći da je želja za boljim gradom za sve opredijelila da se aktivira na političkoj sceni.

Biografija
Snežana Kutlešić-Stević specijalista je pulmologije unazad deset, a subspecijalista baromedicine pet godina.

– Volim ove obje grane medicine. To su različite oblasti, ali se na nekim mjestima preklapaju i nadopunjavaju. Ja sam ove specijalizacije dobila, ali su one postale dio mene kaže Kutlešić-Stević.

Medicinski fakultet u Banjaluci završila je 1997. godine, a potom specijalizaciju u Beogradu. Autor i koautor je više od 40 stručnih radova, član brojnih udruženja i sudski vještak.