Vijesti 26.03.2021.

SNEŽANA RUŽIČIĆ: Opština Jezero priprema prijedlog projekata za NASA

ČITANJE: 2 minute

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić razgovarala je u petak sa predstavnicima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Univerziteta oba entiteta, o projektu “Nasa misija Mars 2020”, kao i o pripremi određenih projektnih prijedloga koje planiraju uputiti NASA.

Ružičićeva je navela da su razgovarali o pismu koje planiraju da pošalju Nasi, podsjetivši da ta agencija trenutno sprovodi misiju – ispitivanje drevnog života na Marsu, na krateru Jezero koji je nazvan po ovoj maloj opštini.

“Ovo je momenat koji svi treba da iskoristimo za interes naših studenata i stanovnika ovog područja, da se realizuju neki od projekata iz oblasti nauke i tehnologije i ekologije”, rekla je novinarima Ružičićeva i dodala da su univerziteti najveći resurs.

Savjetnik ministra za naučnotehnološki razvoj Srpske Nikola Dragović istakao je da su došli u Jezero da iskažu podršku inicijativi koju je pokrenula ova opština, između ostalog, da se na njenom području izgradi jedan edukaciono- informativni centar koji bi služio ne samo stanovnicima, nego bi pomogao svim univerzitetima u BiH da prošire svoja praktična znanja u okviru studentske prakse.

“Želimo da učestvujemo u tom projektu sa svim svojim resursima, kako ljudskim tako i materijalnim i da iskažemo spremnost za jednu ovakvu inicijativu i da je podržimo”, istakao je Dragović.

Profesor na Prirodno-matematičkog Fakultetu Univerziteta u Banjaluci Rajko Gnjato je rekao da je na sastanku bilo riječi o mogućnostima kojima univerziteti i naučna javnost mogu doprinijeti da ova opština krene naprijed.

“Svi smo konstatovali da ova opština raspolaže vrijednim potencijalima, prije svega prirodnim resursima koji mogu biti osnov za međuuniverzitetsku saradnju, a sve sa ciljem da se unaprijedi ovaj proster i pokrene razvoj”, naglasio je Gnjato.

Sastanku su prisustvovali i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, te rektor Univerziteta u Mostaru “Džemal Bijedić” Elvir Zlomušica.

(Srna/SB)