Biznis 26.04.2016.

Snijeg nanio štete proizvođačima malina, pojedini malinjaci potpuno stradali

ČITANJE: 2 minute
snijeg maline
Sniježne padavine i hladno vrijeme naštetile su proizvođačima malina u BiH, ali će se ukupne štete znati tek naknadno.

Nermin Šutković, direktor Poljoprivredne zadruge AT iz Donjeg Vakufa, kaže  kako će se prave štete znati tek za nekoliko dana ili sedmica.

“Šteta je definitivno bilo. Polomljene su rodne grane, ali ćemo morati sačekati toplije vrijeme kada ćemo znati konačne štete. Kad ugrije, oštećene grane će se osušiti”, kaže Šutković.

On napominje da su štete veće u višim predjelima i dijelovima BiH gdje se snijeg zadržao duži vremenski period.

Udruženja malinara jučer su savjetovala svoje članove šta da urade kako bi spasili malinjake. Tako su malinari dežurali u malinjacima kako bi barem djelimično smanjili štete. Neki su čak ložili vatru, dok su drugi snijeg skidali ručno.

Malinari preko društvenih mreža i grupa koje ih okupljaju objavljuju fotografije na kojima se vidi da je negdje snijega bilo i do 30 centimetara te je jasno da su malinjaci stradali.

Dobrisav Blagojević, iskusni malinar iz Bratunca, kaže da šteta u ovom dijelu BiH nije bilo jer snijeg nije ni padao u Bratuncu. No, već su mu se javili malinari iz drugih dijelova BiH, prvenstveno sa sjevera i zapada, koji su se raspitivali šta da rade.

“Snijeg je bio mokar i težak, sigurno da ima štete na tim mladim izdancima koji i donose plod. Poslije prestanka padavina uvijek možemo očekivati mraz što je uvijek opasno za mlade malinjake”, kaže Blagojević.

Nedim Šerifović, agronom iz Srebrenika, kaže da je šteta bilo, prema njegovim informacijama, na području Zavidovića.

“Došlo je do pucanja rodnih grana i sigurno se može očekivati manji rod”, pojašnjava on.

(Klix)