Vijesti 04.03.2016.

Snijeg otežava saobraćaj

ČITANJE: 3 minute
snijeg1
Snijeg jutros otežava saobraćaj na području Mrkonjić Grada, Prijedora i Kneževa ali se ne zadržava na kolovozu, dok ga na području Gacka ima na putu, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U Federaciji BiH ugaženog snijega ili leda do pet centimetara ima na kolovozu na dionicama Bihać-Vrtoče-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Lanište-Ključ, Ključ-Sanski Most i Glamoč-Mlinište.

Na ostalim putnim pravcima saobraćaj se zbog susnježice i kiše odvija po mokrim i klizavim kolovozima.

Zbog niske jutarnje temperature vozačima se skreće pažnja da je moguća poledica, a da magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, posebno na dionicama Jablanica-Konjic i Bugojno-Makljen.

Zbog odrona oprezna vožnja se preporučuje posebno na putnim pravcima Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Rogolji-Mliništa, Jezero-Novo Selo, Karanovac-Kneževo-Ugar, Sastavci-Ustiprača, Višegrad-Vardište, Brodar-Rudo, Vlasenica-Han Pijesak, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Gacko-Tjentište, Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Prozor-Jablanica, Bugojno-Novi Travnik.

Iz AMS vozačima savjetuju da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

Na putevima na kojima se izvode radovi izmijenjen je režim saobraćaj, pa je na tim dionicama obavezno poštovanje privremene signalizacije.

Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj izmijenjen je režim vožnje u naseobini Lišnja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor, te na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka. Zbog izgradnje vijadukta na auto-putu saobraćaj će privremeno biti obustavljen na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na području distrikta zbog izgradnje obilaznice oko Brčkog. Izmjene saobraćaja na snazi su na magistralnom putu Brčko-Bijeljina u naselju Gredice i na dionici Brčko-Lončari u naselju Gorice.

Zbog izgradnje regionalnog puta Nevesinje-Berkovići, na dionici Vojne-Zovi Do, usporeno se saobraća.

Jednom trakom vozila saobraćaju na regionalnom putu Ukrina-Vijaka u mjestu Vijačani zbog sanacije kolovoza, kao i na putnom pravcu Karanovac-Mitrovići na mjestu klizišta.

Preko mosta u mjestu Dragalovci, na regionalnom putu Vijaka dva-Razboj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi pet tona, a visina tri i po metra.

I dalje je na snazi zabrana saobraćaja na magistralnom putu od mjesta Brod na Drini do Šćepan Polja, na granici sa Crnom Gorom za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika “Holding Drinaturs”.

Zabrana se više ne odnosi ni na teretna vozila koja će vršiti transport drvnih sortimana ovim regionalnim putem, od Poloma do Drinjače. U periodu do 1. aprila transport će se izvoditi u odjelu jedan “Kravica Polom”, od 1. juna do 1. avgusta u odjelu 100 “Križevica”, a od 1. oktobra do 31. decembra u odjelima šest, sedam i osam “Kravica Polom.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnom putu Sarajevo tranzit, gdje je zbog pomjeranja terena i dalje zabranjen saobraćaj za teretna vozila mase veće od tri i po tone i za autobuse. Dok traje zabrana ova vozila saobraćaju kroz grad.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

(Agencije)