Snijeg u Stričićima paralisao život!

Snijeg koji neprestano pada već puna 72 sata na platou Manjače prouzrokovao je niz problema. Visina snježnog pokrivača je 60 cm, a nanosi na pojedinim lokacijama dostižu i jedan metar. Snijeg nastavlja da pada nesmanjenim intezitetom.

– Ovdje je kolaps. Visina snježnog pokrivača je 60 cm. Putevi su mahom neprohodni, na putevima u našoj Mjesnoj zajednici, i kod nas ali u okolnim mjesnim zajednicama. Snijeg ne prestaje da pada. Zavejani smo. Znamo da snijeg u aprilu nije niko očekivao ali očekujemo da nam dežurne službe očiste puteve. Obećali su nam iz grada da će ove glavne puteve očistiti, ali je stanje loše i na nekategorisanim putevima – kaže predsjednik Savjeta MZ Stričići, Rade Božić.

Neprohodni su putevi prema Vulinima, Lokvarima, Regodićima, Antonićima, Donjim Lusićima, Čeprkalama kao i putni pravac prema Kočičevom ognjištu, dodaju u Savjetu Mjesne zajednice Stričići.

– Imamo i preko tri hiljade ovaca koje su na ispaši u Dobrnji. Nadali smo se da je zima prošli, odveli smo ih na ispašu, sada ne možemo doći do njih da im dopremimo sijeno i hranu. Situacija je ozbiljna. Nemamo nikakvih mogućnosti nego se uzdamo u Grad Banjaluku da pošalje nadležne službe da očiste puteve – apeluje Božić.

Neprohodni putni pravci prozirokvali su i probleme u odvijanju nastave na Manjači, kaže direktor Osnovne škole „Petar Kočić“ u Kolima Dubravka Bosančić.

– Nastava se odvija bez većih problema samo u centralnoj školi u Kolima. U Pavićima đaci nisu dva dana išli u školu, u Stričićima ni juče ni danas nisu svi đaci stigli na nastavu pa smo bili prinuđeni da skratimo časove – kaže direktor škole Dubravka Bosančić napominjući da je o svemu obaviješteno nadležno Minsitarstvo.

U Gradskoj upravi kažu da je situacija na terenu dosta ozbiljna, te da čine sve što mogu da se putevi na području Mjesne zajednice Stričići do kraja dana pročiste.

– Linija za Stričiće je skraćena. Imamo problema sa odvijanjem autobuskog saobraćaja. Bilo je problema sa autobuskim saobraćajem i na putnom pravcu za Agino selo, gdje je sletio jedan, prazan autobus. Danas su ekipe na terenu i očekujemo da se glavni koridori pročiste. Problema je bilo i na području Mjesnih zajednica Rekavice 1 i Rekavice 2. U ovom trenutku se ti putevi čiste. Imamo i pozive građana da se čiste i neki sporedni putevi, ali mislim da neće biti potrebe za tim jer kako sada stoje stvari već sutra će biti preko deset stepeni – kaže v.d. načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

– Do kraja dana svi putni pravci na kojima se odvija autobuski prevoz biće sigurno prohodni. Imali smo malo problema da dignemo svu tu mehanizaciju koja je zvanično bila prestala sa radom, ali vas uvjeravam da će ekipe koje su već na terenu, dobro obaviti svoj posao – dodaje Sandić.

U Stričićima imaju problema i sa električnom eneregijom. Kažu češće nema nego što ima, pa se nadaju da će se isporuka električne energije tokom dana normalizovati.

(srpskacafe.com)

(FOTO) OPROŠTAJ OD ŠKOLE Mature Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”

Od školovanja i školskih dana oprostili su se učenici Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”. Park “Petar Kočić” je bio pretijesan da pored maturanata ove dvije škole primi roditelje, rodbinu i prijatelje, koji su došli da podijele radost maturanata. Nikola Bundalo, maturant Prirodno-matematičkog smjera rekao je kako mu je i drago ali i žao što

62. DAN NA TRGU KRAJINE “Zločinci i ubice bliži vam se kraj”

Davor Dragičević otac tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića po 62. put se obratio sa glavnog banjalučkog Trga. Podsjetio je da mirno i dostojanstveno traži istinu i pravdu, te da od institucija očekuje da uhapse ubice i nalogodavce ubistva njegovog sina. Podrška porodici Dragičević ne prestaje, pa su i danas na Trgu bili kako građani Banjaluke,

PRED SVOJIM NAVIJAČIMA U “BORIKU” Borac u finalu Kupa BiH

Rukometaši banjalučkog Borac M:tela plasirali su se u finale Kupa BiH pošto su savladali Zrinjski. Rival u utakmici za trofej biće im bolji iz meča Bosna Centrotrans – Konjuh. Borac je pred svojim navijačima u “Boriku” savladao Zrinjski rezultatom 21:15 (12:7), a najbolji u pobjedničkom timu bili su Srđan Mijatović, Đorđe Ćelić i Marko Ćeranić

BANJA LUKA OPEN 2018 Banjalučki klinci u bazenu sa prvacima Evrope

Banjaluka je ovog vikenda centar plivačkog sporta jer se po 11. put održava miting “Banjaluka open 2018” na Gradskom olimpijskom bazenu. Banjalučki miting je u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), i kao takav predstavlja kvalifikacije za Mediteranske igre, Evropsko juniorsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih, a čak i za Svjetsko prvenstvo. Zato se gotovo cijela reprezentacija

Motociklista povrijeđen u centru Banjaluke

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u centru Banjaluke u ulici Nikole Pašića kod pumpe “Krajinapetrol” povrijeđen je motociklista. Hitna pomoć je odvezla povrijeđenog, a još nije poznat stepen njegovih povreda. (SrpskaCafe)

INICIJATIVA GRAĐANA Humanitarno veče za teta Grozdu

Inicijativa građana “Kultura Kulturi” zajedno sa neformalnom grupom “Otpisani entuzijasti” organizuje u nedjelju 27. maja humanitarnu akciju za pomoć ugroženoj porodici Uldrijan sa Starčevice. „Ulaznica“ je bilo kakav prehrambeni proizvod ili sredstvo za higijenu. Druženje će trajati od 19 do 23 časa u baru “Smuggler”, kada će prikupljeni artikli biti direktno prevezeni teta Grozdi. Teta

MOTO FEST Bajkeri uživaju u Banjaluci

Prvi dan Moto Festa prošao je u odličnom raspoloženju i posjeti velikog broja bajkera, ljubitelja dvotočkaša i dobrog zvuka. Program je prema planun počeo stunt vožnjama ispred tvrđave Kastel u kojima su uživali brojni posjetioci. U isto vrijeme na samoj tvđavi Kastel otvoren je Moto sajam na kojem su se predstavili najpoznatiji svjetski moto brendovi