SNIMAJU SE DOK KRŠE ZAKON Rizikuju da odu u zatvor kako bi postali zvijezde interneta

Banjalučka policija je u posljednja dva mjeseca rasvjetlila nekoliko zanimljivih slučajeva, a koji im nisu ni bili prijavljeni.

Ovakvom reakcijom policije, lisice na ruke stavljene su osumnjičenim za pucnjavu, uništavanje spomenika, ali i prodaju droge.

Istina, za neka hapšenja odgovorni su i sami počinioci koji su svoje prekršaje snimali i video objavili na društvenim mrežama.

Posljednji slučaj je hapšenje državljanina Kanade u Banjaluci, a on je priveden kada je policija došla do informacija da nabavlja drogu na do sada neviđen način kod nas. On je kokain naručivao preko sajtova iz Velike Britanije.

Prilikom njegovog hapšenja policija je oduzela oko 140 grama kokaina.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da je u ovom slučaju bilo veoma teško doći do informacije kako osumnjičeni dolazi do narkotika, ali su na kraju u potpunosti rasvjetlili ovaj slučaj.

Jedan od slučajeva gdje je policija reagovala zbog objava na društvenim mrežama je i slučaj „majkara“, kada su uhapsili Igora V. (27) iz Banjaluke.

On je pucao iz gasnog pištolja i time uznemirio stanovnike u banjalučkom naselju Borik, a zatim to sve snimio i objavio na Instagramu.

Policija je zatim došla do snimka, pokrenula istragu i ubrzo identifikovala i uhapsila Igora.

Nedugo, nakon toga desio se još jedan sličan slučaj u Banjaluci.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak kako nekoliko mlađih momaka lože vatru na spomeniku na Banj Brdu. Tom prilikom nastala su oštećenja na spomeniku.

Isti dan je reagovala policija i uhapsila mladića, koji je kasnije izjavio da je naložio vatru na spomeniku kako bi snimio spot za pjesmu.

Poslije toga usledilo je hapšenje muškarca iz Banjaluke koji je preko svog profila na „Fejsbuku“ prodava tablete kamagra.

 

 

I u ovom slučaju nije bilo nikakve prijave, nego je policija došla do ovih informacije i zatim je pokrenuta istraga.

Nakon prikupljenih svih informacija, policija je uhapsila osumnjičenog i pretresla prostorije koje on koristi i tom prilikom pronašli su veću količinu ovih tableta.

Sociolog Nemanja Đukić ističe da mlađe osobe svjesno stavljaju takve snimke na interent kako bi privukli pažnju na sebe.

– Živimo u vremenu atrakciji i bitno je skrenuti pažnju na sebe. Društvene mreže su postale jedan vid komukacije. Stavljanjem snimaka tuča, brze vožnje i drugih problematičnih događaja, mladi pokušavaju na neki način da se brendiraju – pojasnio je Đukić.

Za hapšenje dvojice dilera sredinom septembra u Kotor Varošu, a od kojih je oduzeta određena količina narkotika, nisu trebale društvene mreže. Policija je tada došla do saznanja da se oni bave ovim krivičnim djelom i uslijedila je akcija i njihovo privođenje.

Slično je bilo i sa pronalaskom mini laboratorije za proizvodnju skanka u Banjaluci.

Tokom prošle sedmice policija se pohvalila i slučajem da su prilikom njihove opservacija, riješili određeni broj krađa koje su zadnjih mjeseci bile počinjene u Banjaluci.

Osumnjičeni je doslovno ušetao u policijske ruke zajedno sa ukradenim plijenom. Daljim radom ga je policija povezala sa još nekim krađama koje su zadnjih mjeseci počinjene na području Banjaluka.

Naš sagovornik ističe da je rešavanju ovih krivičnih djela doprinio pojačani angažman policije, ali i praćenje novih trendova.

– Zahvaljujući praćenju društvenih mreža policija je rasvjetlila neke zanimljive slučajeve. U narednom periodu treba očekivati više ovakvih slučajeve – kaže naš sagovornik.

Pušten na slobodu

Edvard Vadimovitč (29), naturalizovani Kanađanin ruskog porijekla, pušten je u petak na slobodu nakon saslušanja u banjalučkom tužilaštvu.

Iz Policijske uprave Banjaluka je saopšteno da je Kanađanin uhapšen nakon što je policija kod njega pronašla oko 130 grama kokaina i 800 grama nepoznate praškaste materije.

Policija je i u ovom slučaju došla do informacija da on preko određenih sajtova iz Velike Britanije naručuje drogu, koja mu dolazi sakrivena sa drugim paketima.

(Srpskainfo)

UO CBBiH bez dogovora o sredstvima MMF-a

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postigao dogovor u vezi oslobađanja sredstava MMF-a. “Dogovor nije postignut. Ponuđeni su argumenti u prilog da ta sredstva postanu operativna i da se stave na rasploganje ali guverner neće be odluke Savjeta ministara BiH da to uradi”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj banci

NARODNO POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE: U ponedjeljak onlajn predstava “Velika iluzija”

Narodno pozorište Republike Srpske nastaviće onlajn prikazivanje svojih predstava, a u ponedjeljak, 1. juna, biće prikazana “Velika iluzija”, autora DŽordža F. Vokera, u režiji Dragana Ostojića. Ova predstava biće prikazana u 20.00 časova, najavljeno je iz Pozorišta. U srijedu, 3. juna, u 20.00 časova biće prikazana “Krivica”, autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića. “Narodni

Za ulazak u Sloveniju nije potreban negativan test na virus korona

Stranim državljanima nije potreban test na KOVID 19 prilikom ulaska u Sloveniju, potvrdili su za Mondo u Ministarstvu zdravlja Slovenije. Kada su u pitanju druge zemlje, u Hrvatsku, prema posljednjim podacima, državljani pojedinih zemalja mogu ući bez navođenja razloga ulaska, dok drugi moraju imati rezervisan smještaj ili pozivno pismo. Za ulazak u Srbiju, odnedavno ni

BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom

BiH od 1. juna otvara granice za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, tako da će ulazak za sve građane ove tri zemlje bez bilo kakvih ograničenja. Ova odluka donesena je danas na sjendici Vijeća minstara BiH. “Nama susjedi nisu bili tao nakonjeni, do danas samo su granice Srbije otvorene za naše građane, a naša odluka

MILJAN: Primljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH primio je danas zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, rekao je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan. “Zahtjev je danas primljen i protokolisan i dalje će Ustavni sud to raditi prema svojim pravilima”, rekao je Mijan. SNSD je

Na tržištu rada najtraženiji IT i softver inžinjeri

Najtraženija zanimanja na tržištu rada u BiH za visokobrazovna lica i dalje su ona vezana za IT sektor – IT i softver inženjer, a zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, te doktor medicine-specijalista, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Direktor Agencije Muamer Bandić rekao je da osim ovih zvanja, po broju