Magazin 04.03.2016.

Snimljena najudaljenija galaksija

ČITANJE: 1 minuta
svemir
Svemirski teleskop Habl snimio je do sada najudaljeniju galaksiju, sa oznakom GN-z11, čija svjetlost putuje do Zemlje 13,4 milijardi godina.

To znači da Habl vidi ovu galaksiju u trenutku kakva je ona bila samo 400 miliona godina poslije Velikog praska, prenio je Bi-Bi-Si.

Astronomi kažu da su sigurni u tačnost mjerenja jer su analizirali svjetlost koja stiže sa ovog objekta.

Ovakve spektroskopske analize teško je obaviti kada je riječ o najudaljenijim izvorima svjetlosti, ali onda kada je to moguće uraditi – rezultati su veoma pouzdani.

– Ovo zaista predstavlja vrh Hablovog istraživanja galaksija kroz kosmičku istoriju. Habl je još jednom dokazao koliko je poseban, poslije skoro 26 godina u svemiru- izjavio je astronom Paskal Eš, profesor na Univerzitetu Jejl, vodeći autor ovog istraživanja.

Eš kaže da smo, kada je teleskop lansiran, imali uvid u nešto više od polovine kosmične istorije, a da sada dopiremo do 97 odsto.

Naučnici vjeruju da su došli do krajnjih tehničkih granica ovog teleskopa i da će još dublji pogled u svemir moći da ostvari tek Hablov nasljednik. Riječ je o svemirskom teleskopu DŽejms Veb, čija je izrada u toku i koji će biti lansiran 2018. godine.

(Agencije)