SNIMLJENI SKRIVENIM KAMERAMA Pogledajte kako u Banjaluci nastaju divlje deponije

Komunalna policija grada Banjaluke pokrenuće ovih dana prve postupke za nepropisno odlaganje otpada protiv nesavjesnih pojedinaca koji su ovih dana, uz pomoć skrivenih kamera, snimljeni u nepropisnom odlaganju otpada.

S ciljem suzbijanja masovno izražene pojave da se uz kontejnere formiraju divlje deponije, u proteklih nekoliko dana na više lokacija na širem gradskom području, kao i u užem gradskom jezgru, instalirani su skrivene video kamere.

– Bili smo primorani na ovaj korak, jer je ova pojava u posljednje vrijeme uzela maha. Naš cilj, međutim, nije puko kažnjavanje, nego da, izazivajući strah da ne budu snimljeni, odvratimo naše sugrađane da otpad ne bacaju tamo gdje mu nije mjesto. Iz tog razloga, kamere će konstantno, iz dana u dan, biti premještane na nove lokacije kako bi pokrili što veće područje – ističe načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Prema njegogovim riječima, na snimcima, koje je kamerama „uhvatila“ proteklih dana, jasno se vide pojedinci koji bacaju smeće i stvaraju divlje deponije, ali i pojedinci koji vlastitim ili službenim vozilima dovoze otpad.

– Sve naše akcije i molbe da se smeće ne baca na mjestima koja nisu za to predviđena, nažalost, pokazala su da nisu dovoljna za pojedince, pa smo bili prinuđeni da na ovaj način branimo naš grad od nedogovornih – ističe Bilčar.

On je ukazao da se uz kontejnere, po njihovoj statistici, najčešće lageruje građevinski otpad, gume, dijelovi mašina, dijelovi auta, stari namještaj i bijela tehnika.

Kamere su za sada postavljene na nekoliko kritičnih mjesta na više lokacija u gradu. Ovaj sistem će, kako je planirano, u dogledno vrijeme biti proširen dodatnim kamerama kako bi se se „pokrilo“ što više kritičnih tačaka u gradu.

Prvi snimci i fotografije proslijeđene su Komunalnoj policiji na dalji postupak.

– Utvrdićemo one koji krše sva pravila i neporopisno odlažu otpad i protiv njih povesti postupak- kažu u Komunalnoj policiji.

Zbog nepropisnog odlaganja otpada, građani, kao fizička lica, mogu biti kažnjeni sa 100 do 1.000 KM, samostalni preduzetnici sa 200 do 1.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 1.800 KM i pravna lica od 500 do 7.000 KM.

VIŠKOVIĆ: Želimo da se u Srpsku ulaže iz ekonomskih razloga

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Zrenjaninu da je interes Republike Srpske da investitori iz Srbije što više ulažu u Srpsku kako bi ona povećavala broj zaposlenih, ali i da privrednici iz Srbije imaju profit i korist od toga.

CVIJANOVIĆ: SNSD potpuno posvećen očuvanju Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović prisustvovala je u Trebinju sjednici Gradskog odbora ove stranke na kojoj je rukovodstvo i članove informisala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Zbog droge uhapšen i policijski službenik PU Banjaluka

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka, čiji su inicijali S.S., uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović.

CIJENE STRUJE: Čavić predlaže subvencije za socijalno ugrožene, Đokić podsjeća da za to treba budžetski novac

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje. On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno

RAVNOPRAVNOST ILI SAMOSTALNOST: Ujedinjena Srpska širom RS postavila bilborde

Na području Republike Srpske, u organizacije Ujedinjene Srpske, postavljena su 32 bilborda na kojima je zastava Republike Srpske i poruka “Ili ravnopravnost ili samostalnost! Mi smo za ravnopravnost! A vi?”. Na bilbordima se najavljuje i obilježavanje četiri godine od osnivanja Ujedinjene Srpske koje će biti održano 21. i 22. novembra u Banjaluci pod motom “Naše