SNIMLJENI SKRIVENIM KAMERAMA Pogledajte kako u Banjaluci nastaju divlje deponije

Komunalna policija grada Banjaluke pokrenuće ovih dana prve postupke za nepropisno odlaganje otpada protiv nesavjesnih pojedinaca koji su ovih dana, uz pomoć skrivenih kamera, snimljeni u nepropisnom odlaganju otpada.

S ciljem suzbijanja masovno izražene pojave da se uz kontejnere formiraju divlje deponije, u proteklih nekoliko dana na više lokacija na širem gradskom području, kao i u užem gradskom jezgru, instalirani su skrivene video kamere.

– Bili smo primorani na ovaj korak, jer je ova pojava u posljednje vrijeme uzela maha. Naš cilj, međutim, nije puko kažnjavanje, nego da, izazivajući strah da ne budu snimljeni, odvratimo naše sugrađane da otpad ne bacaju tamo gdje mu nije mjesto. Iz tog razloga, kamere će konstantno, iz dana u dan, biti premještane na nove lokacije kako bi pokrili što veće područje – ističe načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Prema njegogovim riječima, na snimcima, koje je kamerama „uhvatila“ proteklih dana, jasno se vide pojedinci koji bacaju smeće i stvaraju divlje deponije, ali i pojedinci koji vlastitim ili službenim vozilima dovoze otpad.

– Sve naše akcije i molbe da se smeće ne baca na mjestima koja nisu za to predviđena, nažalost, pokazala su da nisu dovoljna za pojedince, pa smo bili prinuđeni da na ovaj način branimo naš grad od nedogovornih – ističe Bilčar.

On je ukazao da se uz kontejnere, po njihovoj statistici, najčešće lageruje građevinski otpad, gume, dijelovi mašina, dijelovi auta, stari namještaj i bijela tehnika.

Kamere su za sada postavljene na nekoliko kritičnih mjesta na više lokacija u gradu. Ovaj sistem će, kako je planirano, u dogledno vrijeme biti proširen dodatnim kamerama kako bi se se „pokrilo“ što više kritičnih tačaka u gradu.

Prvi snimci i fotografije proslijeđene su Komunalnoj policiji na dalji postupak.

– Utvrdićemo one koji krše sva pravila i neporopisno odlažu otpad i protiv njih povesti postupak- kažu u Komunalnoj policiji.

Zbog nepropisnog odlaganja otpada, građani, kao fizička lica, mogu biti kažnjeni sa 100 do 1.000 KM, samostalni preduzetnici sa 200 do 1.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 1.800 KM i pravna lica od 500 do 7.000 KM.

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a