SNJEŽAN SLAVNIĆ, NOVI DIREKTOR: Institut za urbanizam RS mogao bi da pozitivno posluje

Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske mogao bi pozitivno da posluje kada bi radio u punom kapacitetu i bio oslobođen dijela balasta koji ga sada opterećuje, izjavio je danas Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Snježan Slavnić.

“Obaveze po raznim osnovama kao što su reprogrami za kredite, obaveze po osnovu poreza i doprinosa prema radnicima, kamate i ostalo su oko 4,5 miliona KM. Naša potraživanja iznose oko 750.000 KM s tim da su realizacije u mjesecima sa sadašnjim zaposlenim solidne i kreću se u optimističkim iznosima”, naveo je Slavnić.

On je naglasio da će problemi biti rješavani u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, te da očekuje pozitivne pomake uz obostrane aktivnosti koje je neophodno realizovati da bi ova ustanova nastavila sa radom.

“Moja, kao i želja zaposlenih jeste da Institut ostane reprezentativna, krovna ustanova u vezi sa kontrolom materijala, konstrukcija i svega drugog. Nadam se da će se uz napore mnogih faktora doći do rješenja”, rekao je Slavnić.

U “Službenom glasniku” juče je obavljena odluka Vlade Srpske o razrješenju bivšeg direktora Stevana Jovanovića i Slavnićevom imenovanju za vršioca dužnosti direktora.

Radnici ove ustanove ljetos su održali štrajk upozorenja zbog teške situacije u ovom kolektivu, kao i neisplaćenih više plata i doprinosa koji više godina nisu uplaćivani, a podnijeli su i krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Jovanovića i članova Uprave zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

(Srna)

NAUČNICI OTKRILI: Ovo je najčešći način prenošenja zaraze koronavirusom

Naučnici su upozorili Svjetsku zdravstvenu organizaciju da u smjernicama za borbu protiv koronavirusa nije dovoljno uzeti u obzir opasnost od sitnih čestica koje lebde u vazduhu. Sad je i SZO uočila tu opasnost. 239 naučnika s raznih područja su u stručnom časopisu Clinical Infectious Diseases objavili su upozorenje: zdravstvene ustanove i Svjetska zdravstvena organizacija trebalo

“PJENA PARTI NA UKRINI” Ministarstvo osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca. Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do

DOMAĆA PREDUZEĆA SE BRZO PRILAGODILA: Poslove iz kancelarije preselili na onlajn platforme

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS rekao je da su se domaća preduzeća da bi opstala u jeku epidemije virusa korona morala  veoma brzo prilagoditi i dogovaranje poslova iz kancelarija i sa sajmova preseliti na onlajn platforme, čime su se za korak približili digitalnoj transformaciji, koja je neminovna. Ćorić je naglasio da je domaća privreda

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju. Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden