Svijet 03.12.2022.

Snouden dobio ruski pasoš

ČITANJE: 1 minuta

Američki zviždač Edvard Snouden brani se od kritika u pogledu njegova izbora o prihvatanju ruskog državljanstva.

“U Rusiji sam jer mi je Bijela kuća namjerno poništila pasoš da bi me zadržala ovdje”, tvitao je Snouden. “Primorali su na slijetanje diplomatski avion predsjednika Bolivije kako bi me spriječili da napustim zemlju i do danas su nastavili s ometanjem slobode moga kretanja.”

Snouden je aludirao na incident iz 2013. kad je avion bolivijskog predsjednika bio prisiljen sletjeti u Austriji jer mu je uskraćeno pravo preleta ostalih evropskih zemalja. Incident se dogodio kada je avion polijetao iz Rusije usred nagađanja o tomu da se u njemu nalazi Snouden, prenosi Index.hr.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Snoudenu dodijelio rusko državljanstvo, a ove je sedmice dobio i ruski pasoš, rekao je njegov  advokat Anatolij Kučerena. Sjedinjene Države žele Snoudenovo izručenje jer je 2013. novinarima dao dokumente o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i njezinog britanskog pandana GCHQ.

Ovaj je 39-godišnjak više puta poručio da je zahtjev za azilom u Rusiji podnio iz nužde, s obzirom na to da mu u ostalim zemljama prijeti izručenje SAD-u.

Portparol američkog State Departmenta Ned Prajs juče je rekao da Snou den već dugo signalizuje svoju odanost Rusiji te da bi rusko državljanstvo dodatno potvrdilo takvo stajalište.

(Z.M)

Oznake: Edvard Snouden