Vijesti 11.07.2016.

Snovi samohrane majke: Sa šestoro djece živi od 200 KM, jedino što želi su kuća i štala

ČITANJE: 2 minute

Sedmočlana porodica Lukić iz Banjaluke živi od 200 KM mjesečno i strahuje da će završiti na ulici, jer se kuća koju su dobili na održavanje prodaje.

Dušanka Lukić (42) sa svojom djecom živi u naselju Debeljaci u trošnoj kući, bez vode i osnovnih uslova života. Razvela se još kad je najmlađe dijete bilo beba i već devet godina svojoj djeci je i majka i otac.

Kaže da se u pomoć bivšeg muža ne može uzdati, jer ne zna kad će u njemu „proraditi ljudskost“ i kada će imati mogućnosti da djeci pošalje nešto novca. Ipak, kaže Dušanka, sve to ne bi bilo toliko strašno samo da imaju svoj krov nad glavom.

– Mogu se brinuti za djecu, hraniti ih i oblačiti. Teško je, ali rodila sam ih sebi, a ne državi, i ne krivim nikog. Pomagali su mi i udruženja i predsjednik Milorad Dodik, ali meni ne treba hrana i odjeća već krov nad glavom, jer novac za kuću ili kiriju ne mogu skupiti – kaže Dušanka.

Iako je kuća u kojoj živi u lošem stanju, porodici Lukić bi to bilo dovoljno, jer bi bili bezbrižni i sigurni na svom.

– Kupila bih tu kuću, pa je polako sređivala, ali nemam 30.000 KM koliko je vlasnik cijeni. Sve je drugačije kad si na svom, napravila bih baštu, sagradila štalu za svoje koze i kokoši koje nas sada bukvalno hrane i nabavila još životinja. Mislim da bi za mjesec dana stali na noge. Ne samo da bi prestali tražiti pomoć, nego bi i mi mogli pomoći drugima – ispričala je Dušanka.

dusanka

Zbog zdravstvenih problema i obaveza oko djece Dušanka ne može da radi. Dvije starije kćerke joj pomažu i prima diečiji dodatak, ali sve to zajedno ne prelazi 200 KM mjesečno.

Dok druga djeca sanjaju igračke i putovanja, Dušankina djeca žele samo krov nad glavom za sebe i svoje životinje. Životinje bi im bile i hrana i izvor zarade, jer, kako kažu, „kad imate štalu možete steći bogatstvo“.

Problemi sa prevozom

Pored teških uslova života, sva djeca su vrijedni i dobri učenici. Knjige čuvaju jedni drugima, a za pribor se snalaze.

Problem im predstavljaju karte za gradski prevoz, jer u naselju u kom žive nema srednje škole u blizini.

– Svaki mjesec plaćam i 30 KM za kartu starijoj kćerki. Sada sin polazi u srednju, htio je da upiše Poljoprivrednu školu, ali kako naša mjesečna ne pokriva sve linije trebala bih kupiti dvije, što je nemoguće da platim – kaže Dušanka.

(EuroBlic)

Oznake: Milorad Dodik