Vijesti 26.11.2015.

SNP “Izbor je naš” predlaže radikalnu mjeru: Ukinuti konstitutivnost naroda u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
rs-grb-1-300
Sve dok postoji nelegitimna Odluka o konstitutivnosti sva tri naroda (bošnjačkog, srpskog i hrvatskog) i u FBiH i u Republici Srpskoj, političari iz Sarajeva mogu pravno osporavati Dan i krsnu slavu Republike Srpske, pa i samo njeno ime, smatraju u SNP “Izbor je naš”.

Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, 9. Januar je Dan Republike Srpske i njena Krsna slava Sveti arhiđakon Stefan. Srpski političari, ako odustaju od te činjenice, da je 9. januar i Krsna slava, onda se može tumačiti da su protiv Republike Srpske kao takve i oni se povinuju željama političara iz Sarajeva.

Sud stranaca – Ustavni sud BiH najvjerovatnije će donijeti odluku kojom se osporava Dan Republike Srpske i njena Krsna slava. U pravnom smislu ona će se zasnivati na nelegitimnoj Odluci o konstitutivnosti sva tri naroda (bošnjačkog, srpskog i hrvatskog) i u FBiH i u Republici Srpskoj. Upravo je ta odluka izvorište problema i drugih štetnih odluka (ukidanje himne Bože pravde i grba Nemanjića), ističe se u saopštenju.

Zato, dodaje se, ustanove Republike Srpske odluku o konstitutivnosti sva tri naroda u Republici Srpskoj trebaju staviti van snage, tim prije što se tako nešto ne nalazi u Aneksu IV Dejtonskog sporazuma (Republika Srpska je entitet srpskog naroda i nacionalnih manjina), što su protiv te odluke glasali predstavnici dva od tri naroda u BiH i što ona u konačnici, ne predstavlja istinito stanje.

“Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivan – državotvoran narod nisu stvorili Republiku Srpsku, kao što srpski narod nije stvorio FBiH. Stavljanjem van snage odluke o konstitutivnosti, vraćamo se izvornim principima Dejtonskog sporazuma, a štetne odluke, pa i prenos ovlašćenja sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH, padaju „kao kula od karata“”, smatraju u SNP “Izbor je naš”.

Takvo stavljanje van snage Odluke o konstitutivnosti ni na koji način ne znači promjenu u formiranju i odlučivanju zajedničkih institucija BiH. Sve je tu definisano Dejtonskim sporazumom i to principom pariteta, jednake zastupljenosti, kao i načinom odlučivanja, principom konsenzusa. Jedino u Ustavnom sudu BiH donose se odluke većinom, ali nažalost presudnu ulogu u donošenju odluka Ustavnog suda BiH imaju trojica sudija stranaca.

“Ukoliko srpski političari jedinstveno ne uđu u proces stavljanja van snage odluke o konstitutivnosti, ubrzo se, i to pravno utemeljeno, može očekivati i odluka o ukidanju imena Republika Srpska. To bi značilo kraj postojanja volje-prava srpskog naroda na ovim prostorima”, zaključak je saopštenja SNP “Izbor je naš”.