SNS: Novac dajte bolesnoj djeci, a ne poslanicima prvog saziva Skupštine

prvi saziv

prvi saziv

Stranka Napredna Srpska smatra da bi sredstva, koja bi usvajanjem zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 24. oktobra 1991. do 14. septembra 1996. godine bila data poslanicima prvog saziva Narodne skupštine, trebalo da budu namijenjena djeci koja boluju od raka i drugih teških bolesti.

Naime, nakon što smo juče objavili tekst pod nazivom  Ekskluzivno: Poslanici ratnog saziva parlamenta Srpske dobiće mjesečnu naknadu od 1.200 KM pojavile su se razne reakcije javnosti, među kojima i ova SNS-a.

U saopštenju  ove stranke navodi se da “većina te djece zbog nedostatka sredstava ne mogu da odu na operaciju u inostranstvo od koje zavisi njihov život” i dodaju da se i borci Republike Srpske nalaze u teškom položaju.

Stranka Napredna Srpska smatra da više od dva miliona KM na godišnjem nivou, koliko bi trebalo da se izdvoji prema navedenom nacrtu zakona, treba usmjeriti na one kojima je najpotrebniji.

– Uvjereni smo da će nas u ovom prijedlogu podržati i svi poslanici prvog saziva Narodne skupštine, jer su svjesni trenutne situacije u Srpskoj i u kakvom su položaju i borci koji su se borili za Republiku Srpsku- dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, prema nacrtu zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske iz perioda od 1991. do 1996. godine, koji je prekjuče u skupštinsku proceduru uputio predsjednik Milorad Dodik, pravo na naknadu imaće svi poslanici prvog saziva skupštine Srpske.

Zakonskim nacrtom, koji će biti razmotren na zasijedanju parlamenta od 15. septembra, pravo na ovu naknadu imaju svi poslanici koji su bili u parlamentu u periodu od 24. oktobra 1991. godine, kad je konstituisana prva višestranačka skupština tadašnje SR BiH pa do 14. septembra 1996. godine, kad je raspušten prvi saziv skupštine Srpske, uoči prvih poslijeratnih izbora.

Prema zakonu, mjesečna naknada treba biti jednaka iznosu jedne i po prosječne neto plate u prošloj godini. Ukoliko zakon dobije “zeleno svjetlo” parlamenta, poslanici prvog saziva bi po ovom osnovu mjesečno dobijali oko 1.200 KM.

(Banjaluka.net, agencije)

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države

Ćulum predložen za novog direktora SIPA-e

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić predložio je Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e umjesto Perice Stanića, saznaje Klix.ba. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravo Fahrudin Radončić. “U ponedjeljak sam stavio van snage prijedlog bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konsultacija sa parlamentarnom većinom donio sam

UJEDINJENA SRPSKA: U što većem broju podržati SPC i Srbe u Crnoj Gori

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić pozvao je Banjalučane da se u što većem broju okupe sutra na bogojavljenskim svečanostima i i podrže srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC/=u Crnoj Gori u odbrani svetinja. “Pozivamo građane na sabornost, slogu i jedinstvo i da u što većem broju, u miru i dostojanstveno, podržimo SPC i srpski

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

Registrovani prvi slučajevi gripa u Republici Srpskoj

Prvi slučajevi gripa registrovani su u Republici Srpskoj. Od početka sezone, od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, ovo je drugi uzorak pozitivan na virus influence. U toku prošle sedmice, domovi zdravlja Republike Srpske su prijavili 3.216 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 484. U bolnicama