Vijesti 04.09.2015.

SNS: Novac dajte bolesnoj djeci, a ne poslanicima prvog saziva Skupštine

ČITANJE: 2 minute
prvi saziv

Stranka Napredna Srpska smatra da bi sredstva, koja bi usvajanjem zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 24. oktobra 1991. do 14. septembra 1996. godine bila data poslanicima prvog saziva Narodne skupštine, trebalo da budu namijenjena djeci koja boluju od raka i drugih teških bolesti.

Naime, nakon što smo juče objavili tekst pod nazivom  Ekskluzivno: Poslanici ratnog saziva parlamenta Srpske dobiće mjesečnu naknadu od 1.200 KM pojavile su se razne reakcije javnosti, među kojima i ova SNS-a.

U saopštenju  ove stranke navodi se da “većina te djece zbog nedostatka sredstava ne mogu da odu na operaciju u inostranstvo od koje zavisi njihov život” i dodaju da se i borci Republike Srpske nalaze u teškom položaju.

Stranka Napredna Srpska smatra da više od dva miliona KM na godišnjem nivou, koliko bi trebalo da se izdvoji prema navedenom nacrtu zakona, treba usmjeriti na one kojima je najpotrebniji.

– Uvjereni smo da će nas u ovom prijedlogu podržati i svi poslanici prvog saziva Narodne skupštine, jer su svjesni trenutne situacije u Srpskoj i u kakvom su položaju i borci koji su se borili za Republiku Srpsku- dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, prema nacrtu zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske iz perioda od 1991. do 1996. godine, koji je prekjuče u skupštinsku proceduru uputio predsjednik Milorad Dodik, pravo na naknadu imaće svi poslanici prvog saziva skupštine Srpske.

Zakonskim nacrtom, koji će biti razmotren na zasijedanju parlamenta od 15. septembra, pravo na ovu naknadu imaju svi poslanici koji su bili u parlamentu u periodu od 24. oktobra 1991. godine, kad je konstituisana prva višestranačka skupština tadašnje SR BiH pa do 14. septembra 1996. godine, kad je raspušten prvi saziv skupštine Srpske, uoči prvih poslijeratnih izbora.

Prema zakonu, mjesečna naknada treba biti jednaka iznosu jedne i po prosječne neto plate u prošloj godini. Ukoliko zakon dobije “zeleno svjetlo” parlamenta, poslanici prvog saziva bi po ovom osnovu mjesečno dobijali oko 1.200 KM.

(Banjaluka.net, agencije)

Oznake: Milorad Dodik