Vijesti 30.12.2015.

SNSD: Dragan Čavić na čelu izvršenja rušenja institucija RS

ČITANJE: 3 minute
dragan cavic
“Pomračenje” kao plan rušenja institucija Republike Srpske, koji su sastavile strane službe, stavio je (predsjednika NDP-a) Dragana Čavića na čelo njegovog izvršenja, a i on sam se prepoznao i sve nervoznije reaguje, saopšteno je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

– Čavić je najbrže pomilovani kažnjeni funkcioner iz BiH kome je OHR 1998. ukinuo mandat narodnog poslanika, a već nakon šest mjeseci ga vratio. Zna se i razlog. Sa (nekadašnjim visokim predstavnikom u BiH) Pedi Ešdaunom Čavića veže prijateljstvo iskovano u smjenama čelnika SDS-a. Kako reče Mirko Šarović, na njegovo pitanje Ešdaunu što je smijenio 59 funkcionera SDS-a, odgovor je bio: “Smijenili smo sve, a ostavili samo jednog’- navode iz SNSD-a.

U saopštenju se naglašava da su stranci dočekali naplatu kada je Čavić priznao sramni izvještaj o 8.300 žrtava u Srebrenici koji je napisan u OHR-u.

– Time je Republici Srpskoj stavljen kamen oko vrata i stvoren osnov da se sastavljaju rezolucije o genocidnosti srpskog naroda- ističu iz SNSD-a.

U saopštenju se dodaje da su stranci nastavili da pritiskaju i ucjenjuju Čavića, koji je tada bio na mjestu predsjednika Republike i predsjednika SDS-a.

– Trebalo je provesti reformu policije, koja je kao i svaka dosadašnja reforma u BiH, podrazumijevala otimanje nadležnosti Republici Srpskoj. Taj dogovor je propao zato što Čavić nije uspio potpuno ovladati SDS-om. Tomas Milman iz policijske misije IPTF-a u BiH napisao je “Čaviću je bilo potrebno da ubijedi svoju stranku, a taj proces je zahtijevao vrijeme koje mu Ešdaun nije dao”- ističu iz SNSD-a.

U saopštenju se dodaje da je “Čavić uspio da ubaci mnoge svoje ljude u Glavni odbor SDS-a tokom proljeća 2005. godine, ali je pred sobom i dalje imao veliki broj lokalnih odbora kojima su dominirali čvrstorukaši”.

– SDS se nalazio u unutrašnjem previranju i Čaviću je bilo potrebno ljeto 2005. da pokuša da promijeni sastav tih odbora. Ešdaun je lično veoma snažno pritisnuo Čavića i tako oslabio i politički izolovao svog jedinog važnog saveznika u SDS-a, pa su se vodeći ljudi okrenuli protiv njega- navodi se u saopštenju i dodaje da je, i nakon izbacivanja iz SDS-a, Čavić nastavio da rovari i pokušava da se vrati na mjesto predsjednika.

Iz SNSD-a ističu da je sajt “Vikiliks” objavio depešu Ambasade SAD centrali u Vašingtonu u kojoj se navodi da je “u razgovoru sa Džudit Cefkin, tadašnjim zamjenikom američkog ambasadora u BiH, 2. decembra 2008. godine, Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske i aktuelni lider Demokratske partije, najavio da će preuzeti ili reformisati SDS”.

– U depeši se navodi da je Čavić rekao da će biti teško skloniti Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, sa čela te partije. Što se tiče opcije pokretanja nove stranke, Čavić je objasnio da će odlučujući faktor biti da li može ubijediti bilo kojeg poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske da mu se pridruži-  ističe se u saopštenju SNSD-a i zaključuje da je “to pravi Dragan Čavić”.

(Agencije)

Oznake: Mirko Šarović