Politika 28.01.2021.

SNSD i DNS u skupštinskoj većini u Kozarskoj Dubici, stranka Darka Banjca u opoziciji

ČITANJE: 4 minute

Skupštinsku većinu u novom sazivu Skupštine opštine /SO/ Kozarska Dubica čine odbornici SNSD-a, DNS-a, SP i NDP-a, a za predsjednika SO tajnim glasanjem izabran je Siniša Zlokapa iz SNSD-a.

Na danas održanoj konstitutivnoj sjednici odlučeno je da će funkciju potpredsjednika SO vršiti Vladimir Rokić iz iste političke stranke.

Za zamjenika načelnika opštine izabran je Dragan Trkulja iz DNS-a, dok je za vršioca dužnosti sekretara izabran Milan Pupavac.

Prema usvojenom dnevnom redu prve konstitutivne sjednice Skupštine opštine, na prijedlog načelnika opštine Radenka Reljića, imenovani su vršioci dužnosti načelnika odjeljenja, u skladu sa Odlukom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Opštinske uprave Kozarska Dubica.

Za v.d. načelnika Odjeljenja za finansije izabrana je Nada Grgača, v.d. načelnika Odjeljenja sa stambeno-komunalne poslove i prostorno uređenje Darijan Babić, v.d. načelnika Odjeljenje za opštu upravu i društvene djelatnosti Goran Mirić, v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu Duško Bodilović i v.d. načelnika za privredu Slobodan Premasunac.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić u izjavi novinarima konstatovao je da je danas završen prvi dio konstitutivne sjednice Skupštine opštine, na kojoj su implementirani rezultati lokalnih izbora održanih 15. novembra prošle godine.

Reljić je naveo da je predsjedavajući radnog predsjedništva zloupotrijebio Statut i Poslovnik o radu Skupštine opštine, nakon čega su odbornici opozicije napustili sjednicu.

“Gospodin Dušan Drljić pokušao je prekinuti sjednicu pozivajući se na to da nisu bile obavljene adekvatne konsultacije sa političim strankama iako je on sam bio u obavezi da to uradi”, rekao je Reljić novinarima i dodao da se riječ o političkoj opstrukciji i cinizmu.

Reljić je naveo da je rad konstitutivne sjednice Skupštine opštine dalje nastavljen u skladu sa zakonom.

“Ovdje se samo šalje loša slika tako da građani Kozarske Dubice moraju ubuduće da paze za koga glasaju, jer odbornici koji su napustili Skupštinu zajedno sa odbornikom Drljićem imali su za cilj da vrše opstrukciju, da se ne usvoji budžet i da se pogorša ionako loša situacija u opštine Kozarska Dubica i to na štetu građana”, rekao je Reljić.

“Još jednom želim da građanima opštine Kozarska Dubica zahvalim na povjerenju koje su dali ljudima koji ih ovdje predstavljaju u vlasti, a onima koji se bave političkim spletkama poručujem da to ide na njihov račun i obraz”, izjavio je Reljić.

Odbornik DNS-a Dragan Brdar rekao je da je ta stranka ostala privržena koalicionom sporazumu koji je potpisan prije lokalnih izbora, uz podršku načelniku Reljiću.

“Dali smo pun doprinos njegovom reizboru, a sada DNS participira u vlasti u Skupštini opštine Kozarska Dubica. U naredne četiri godine pokazaćemo da ćemo voditi politiku podmlađivanja stranke što smo i danas dokazali pri imenovanju naših kadrova”, rekao je Brdar novinarima.

Banjac: Sjednica nije održana u skladu sa zakonom

Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac rekao je da konstitutivna sjednica Skupštine opštine Kozarska Dubica nije održana u skladu sa zakonom, te da će mišljenje o tome dati Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

“Odbornici Narodne partije Srpske danas nisu napustili sjednicu, nego su kada je sjednica prekinuta i ponovo zakazana, samo izašli iz sale. Oni koji su ostali očigledno ne shvataju šta su ovlaštenja predsjedavajućeg, odnosno najstarijeg odbornika koji ima ulogu predsjednika Skupštine opštine, pa su napravili grešku i nezakonito nastavili vođenje skupštine”, izjavio je Banjac Srni.

On je naglasio da će ta vrsta neznanja biti plaćena, te da će, vjerovatno, rezultirati ponavljanjem konstitutivne sjednice Skupštine opštine Kozarska Dubica.

Banjac, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da na današnjoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica nije trebalo da budu usvojeni budžet i drugi budžetski akti.

On je naglasio da će rukovodstvo NPS-a u budućnosti veliku pažnju obratiti na to kome daje podršku.

“Mi ne želimo nikoga da optužujemo, samo da stavimo stvari na svoje mjesto. Znamo koga smo podržali i za koga smo glasali. Taj za koga smo glasali i koga smo podržali sada govori da mi nismo korektni i da građani Kozarske Dubice treba da paze za koga glasaju”, rekao je Banjac.

(SB/Srna)