Politika 02.03.2018.

SNSD: Odluka o pokliču “za dom spremni” ne doprinosi pomirenju

ČITANJE: 1 minuta

Odluka Komisije za suočavanje sa prošlošću Vlade Hrvatske kojom se, ipak, dopušta korišćenje pokliča “Za dom spremni”, u ime kojeg je na najmonstruoznije načine ubijeno više od milion Srba, Jevreja i Roma – nedopustiva je i skandalozna, i ne doprinosi pomirenju, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Iako je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio da je korišćenje, u najmanju ruku spornog pokliča, dozvoljeno samo na grobljima ili mjestima pogibije pripadnika HOS-a, ne možemo se oteti utisku da trenutna hrvatska Vlada na mala vrata uvodi u svakodnevni život jedan od najmračnijih i najkrvavijih pokliča u istoriji čovječanstva”, ocijenio je Kovačević.

On je dodao da ovakav potez Vlade Hrvatske nikako ne doprinosi pomirenju u regionu, za koje se nedvosmisleno zalaže cijeli srpski narod.

“Ovakva odluka nas vraća u prošlost i ne doprinosi razvoju mira i stabilnosti, za koje se zalažu i Republika Srpska i SNSD. Dopuštanje bilo kakve upotrebe navedenog pokliča u mom narodu budi teška i bolna sjećanja na Jasenovac, Prebilovce, velebitske jame i druga stratišta u kojima su Srbi ubijani pod geslom ‘Za dom spremni’. Svi zajedno moramo graditi budućnost, mi je već gradimo i čekamo ostale da nam se pridruže”, zaključio je Kovačević.

(Srna)