Politika 13.01.2021.

SNSD optužuje opoziciju iz Srpske zbog neglasanja o Zvizdićevom prijedlogu zakona o vojnoj imovini

ČITANJE: 3 minute

Za Republiku Srpsku je neprihvatljiva inicijativa Denisa Zvizdića (SDA), koju je na sjednici u ponedjeljak većinom glasova usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da u roku od 30 dana od usvajanja ove incijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

U obrazloženju ove inicijative stoji da se zakonski prijedlog pripremi na način da se predmetna imovina, u slučaju da se ocijeni da nije potrebna za obavljanje Ustavom, međunarodnim ugovorom i zakonom utvrđenih nadležnosti institucija BiH, dodijeli na korištenje i raspolaganje jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi, isključivo s ciljem zaštite ove imovine od daljeg propadanja i urušavanja, njene obnove i rekonstrukcije, odnosno stavljanja u funkciju razvoja lokalnih zajednica u BiH.

Iz Republike Srpske ističu da je ovaj prijedlog neustavan te da Vijeće ministara BiH nema ustavnu nadležnost da donese jedan takav zakon.

Iz SNSD-a optužuju opozicione partije iz Republike Srpske da su svojim neglasanjem, odnosno odlukom da budu suzdržane, omogućile da ovakav jedan prijedlog prođe, iako je Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH dala negativno mišljenje o ovoj inicijativi.

Dušanka Majkić (SNSD), zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH, za “Nezavisne” ističe da je na sjednicu Predstavničkog doma BiH išlo negativno mišljenje Komisije.

“Negativan stav ide na drugi krug i u drugom krugu glasanja svi poslanici SNSD-a i HDZ-a glasaju protiv, SDS, PDP i DNS bili su suzdržani, a dio njih nije ni bio prosutan prilikom glasanja, što znači da su namjerno to uradili kako bi omogućili da ova inicijativa prođe”, kaže Majkićeva.

Dodaje kako podnosilac ove inicijative tvrdi da razlog za nju nije političke prirode, već isključivo ekonomske, te će se navedeni zakon fokusirati na nekoliko objekata.

“Ne može ovako nešto proći na osnovu inicijativa, o ovome se mora donijeti zakon. To je neustavno, a čak i da se Savjet ministara ogluši i napravi takav zakon on mora proći oba doma. Sama inicijativa nema značaja”, kazala je Majkićeva.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, za “Nezavisne” ističe da bez drugih odluka ova inicijativa nema nikakvo pravno utemeljenje.

“O ovome trebaju odluke Vijeća minsitara BiH ili zakon”, krakto je istakla Krišto.

Aida Baručija (Nezavisni blok – Naša stranka) za “Nezavisne” naglašava da je ova inicijativa dobra i da su je oni kao klub podržali.

“Podržaćemo sve ono što ide u korist države i građana bez ikakvih kalikulacija”, kaže Baručija.

Branislav Borenović (PDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne” je rekao da ne može komentarisati inicijativu jer nije ni bio kad se glasalo.

Potom se oglasio na Twitteru, navodeći da je nevjerovatno da Dušanka Majkić ne spominje da i njeni poslanici Dragan Bogdanić i Nenad Stevandić nisu glasali za inicijativu.

Šemsudin Mehmedović (SDA), član Zajedničke komisije za odbrnau i bezbjednost PS BiH, za “Nezavisne” ističe da, dok se politički lideri nadmudruju šta će i kako će, višemlionska državna imovina, odnosno bivša vojna imovina propada.

(Nezavisne)