Politika 20.05.2021.

SNSD OPTUŽUJE SDS I DNS: Ko stoji iza zemljišnih malverzacija u Istočnoj Ilidži?

ČITANJE: 2 minute

Opštinski odbor SNSD-a Istočna Ilidža optužio je rukovodstvo Istočne Ilidže da, već godinama, prevarama obezbjeđuju da opštinsko zemljišta dođe u posjed osobama bliskim SDS-u i DNS-u.

To potkrijepljuju primjerom sa posljednje licitacije, kada su navodnim dogovorom dva ponuđača, radi eliminacije trećeg, podigli cijenu jedne lokacije za više od šest puta. Načelnik opštine Marinko Božović, kaže, sve je rađeno u skladu sa zakonom.

Licitirano je 10 lokacija, prodato sedam, a kao najupečatljiviji primjer malverzacije predsjednik OO SNSD Istočna Iliidža navodi prodaju lokacije u naselju Pavlovac. Početna cijena metra kvadratnog zemljišta iznosila je 30 maraka, a za kupovinu su bila zainteresovana tri lica.

– Prvolicitirani je ponudio 31,70 maraka, a drugolicitirani koji je bio uvezan sa prvolicitiranim ponudio je 200 maraka po kvadratu. Taj koji je ponudio 200 maraka po kvadratu će odustati od kupovine. Kupovinu će izvršiti drugolicitirani, koji je povezan sa opštinom Istočna Ilidža – rekao je Miroslav Vujičić, predsjednik OO SNSD Istočna Ilidža.

Malverzacija je omogućena, smatra Vujičić, jer opštinski Pravilnik o prodaju zemljišta nije usklađen sa Zakonom o licitaciji. Treći eliminisani kupac je, kako nezvanično saznajemo, bio zainteresovan za lokaciju pored puta koji vodi ka Јahorini radi izgradnje smještajnih kapaciteta.

-Nakon što se okonča proces lokacija će vjerovatno biti prodata nekim trećim privatnim licima, a razlika u profitu će ići u privatne džepove – dodao je Vujičić.

Rok od 15 dana za uplatu novca po licitiranim parcelama ističe danas, ali samo za parcelu na Pavlovcu, u vrijeme našeg razgovora sa načelnikom, kako je Božović sam potvrdio, nije bio uplaćen. Načelnik Istočne Ilidže tvrdi, sve je urađeno prema zakonu…

– Neću da ulazim u kafanske priče. Ne bi na takav način da razgovaram sa SNSD jer su za godinu i dva mjeseca koliko su bili zakonodavna vlast održali samo dvije sjednice i blokirali sve što su mogli. Legalista sam, vjerujem u institucije države, ukoliko nešto nije po zakonu, organi o tome neka odlučuju – poručio je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Dok iz SNSD-a navode da se šupljine u opštinskom budžetu, umjesto prodajom zemljišta, popunjavaju povećanjem poreza na nepokretnosti za čak 3 i po puta, opštinski načelnik kaže da je odluka SO o većoj poreskoj stopi donesena da bi, izdvajanjima za pronatalitetnu politiku i slično, novac bio vraćen građanima.

(SB)