Politika 23.10.2019.

SNSD povukao kandidaturu Denisa Šulića za potpredsjednika NSRS, Senad Bratić se vraća na funkciju?

ČITANJE: 2 minute

Klub poslanika SNSD povukao je prijedlog svog kandidata za bošnjačkog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, nezvanično saznaje Srpskainfo.

Podsjećamo, u ponedjeljak, dan prije početka sjednice NS RS, u Kabinet predsjednika Narodne skupštine i u klubove poslanika stigao je prijedlog Kluba poslanika SNSD da poslanik Denis Šulić bude kandidat za potpredsjednika. Međutim, takav prijedlog je iznenada povučen prije sjednice skupštinskog kolegijuma i zbog toga se nije našao na dnevnom redu kolegijuma, pa samim tim ni na redu sjednice parlamenta koja je u toku. To ne znači da se izbor potpredsjednika ne može naći na nekoj od sljedećih sjednica.

U Klubu poslanika SNSD nismo uspjeli da saznamo razloge za ovakav potez. Prema nezvaničnim informacijama, odgađanje imenovanja potpredsednika Narodne skupštine ima veze s pregovorima SNSD i SDA na najvišem nivou oko imenovanja Savjeta ministara BiH i tumači se kao ostavljanje prostora za mogući dogovor.

Dobro upućeni izvori Srpskainfo smatraju da ne treba isključiti ni mogućnost da smijenjeni potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić bude vraćen na funkciju u slučaju kompromisa. Kako tvrde, SDA je skoro godinu dana od opštih izbora u BiH poslala signale da je na niovu BiH „spremna da ispoštuje izbornu volju građana RS“ što se tumači kao singal za ulazak SNSD i koalicionih partnera u Savjet ministara BiH. Podsjećamo, to se do sada nije desilo jer je SDA uslovljavala SNSD nastavkom NATO puta BiH.

– S druge strane, nakon smjene Senada Bratića s mjesta potpredsjednika Narodne skupštine, SNSD je stavio do znanja SDA da je spreman da ide do kraja sa smjenama njihovih ljudi u Srpskoj. Prema procjenama, moglo bi se desiti da u tom slučaju stotinak kadrova SDA u opštinama u RS ostane „na ulici“. Neki od njih su i predsjednici skupština opština. To bi mogao da bude jedan od razloga za spuštanje lopte – kaže izvor Srpskainfo.

Podsjećamo, potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić smijenjen je s te pozicije uz obazloženje da je kao funkcioner SDA glasao za Programsku deklaraciju te stranke koja je u Srpskoj proglašena za štetnu po vitalne interese. Opozicija je tada tvrdila da je sve to dio političke igre SNSD i SDA.

(Srpskainfo)