Vijesti 17.11.2017.

SNSD saopštio da će zgrada u Banjaluci koštati 1.280.000 КМ

ČITANJE: 2 minute

Rješavanje stambenog pitanja najveću stranku u Srpskoj koštaće milion i 280.000 maraka.

To je zvaničan podatak SNSD-a koji stranačku centralu iz centra grada seli u banjalučko naselje Rosulje. Radovi su počeli, postavljen je temelj, a u toku je izgradnja podruma.

U objektu koji se gradi na ovoj lokaciji biće smješten glavni odbor SNSD-a koji trenutno plaća zakupninu u centru grada.

Riješićemo se kirije u Kočićevoj pet poručuje glavni računovođa SNSD-a, koji demantuju navode da će zgrada koštati pet miliona maraka. Imamo pare i ne planiramo da dižemo kredit kaže Luka Petrović.

Iako naredne godine idu izbori, a budžet stranke ne prelazi dva i po miliona, u SNSD-u tvrde da će uspjeti da se pokriju. Stranka prima oko dva miliona iz budžeta države, entiteta i lokalnih zajednica, a po izvještaju nema većih donacija od privatnih firmi. Oko 400 hiljada sakupe članovi stranke, a osim tog novca, SNSD dobija i skormnu kiriju za prostorije u Lakštašima koje izdaju kafiću simboličnog naziva Ce-Ka.

“Našli smo načine finansiranja kao što ste upoznati Savez nezevisnih socijaldemokrata ima vlast u četrdeset četiri lokalne zajednice ima mnogo novih kadrova od oktobara 2016. godine ima mnogo veće uplive odbornika rekordnog broja odbornika u Republici Srspkoj. Znači stranka ima povećane prihode, a imamo i veći broj nagrađenih kadrova koji davaju donacije stranci”, rekao je generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.

U novoj zgradi, SNSD bi trebalo da smjesti stranačke organe koji godinama sastanke organizuju u državnim institucijama. I većina ostalih politićkih partija državnu imovinu korsti besplatno, a parlametnarne stranke sastanke, uglavnom, organizuju u Narodnoj skupštini.

Za razliku od ostalih SNSD prefireira Vladu i Palatu Republike. Izuzetak je najveća opoziciona stranka koja ima najbolje uslove pa sjednice drži u banjalučkoj centrali.

“Ovo nije zgrada Srpske demokratske stranke dakle mi ovu zgradu plaćamo pod zakupom su. Nemamo zgradu nemamo ni potrebe jer je za neko normalno funkcionisanje potrebno stotinjak kvadrata”, rekao je poslanik SDS-a Davor Šešić.

Revizori Centralne izborne komisije većini političkih partija zamjeraju besplatno korišćenje državne imovine u partijske svhre. Zakupninu skoro niko ne plaća a najveći problem je što to ne prikazuju u stranačkim izvještajima. SNSD bi izgradnjom poslovnog objekta za manje od pet mjeseci među prvima mogao da riješi taj problem.

(ATV)

Oznake: Luka Petrović