Politika 06.07.2020.

SNSD ZAINTERESOVAN ZA DVA MJESTA Dodik uoči sastanka: Očekujem da više ne bude blokada

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će sutra u Istočnom Sarajevu razgovarati sa liderima HDZ-a Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem o imenovanjima, te da je SNSD zainteresovan za dva mjesta – Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

“Tamo ima već oko pet, šest mjesta koja popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koja, isto tako, treba da budu stavljena pred Savjet ministara i to pitanje bude završeno”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On očekuje da sutra budu dogovorena ranije utvrđena imenovanja, odnosno da ne bude više blokada u vezi sa tim.

“Eventualno, ako se strane dogovore da nešto mijenjaju ili urade na pojedinačnim mjestima da to otvore sutra i pokušaju riješiti u budućnosti”, rekao je Dodik.

On je naveo da bi sastanak trebalo da bude održan od 13.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

PO PITANJU NATO-a DIO BiH SE PONAŠA PODANIČKI

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se jedan dio BiH ponaša podanički, što se pokazalo u izjavama koje su uslijedile nakon što je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov poručio da “BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/ približi nekome, te da u bh društvu ne postoji konsenzus o integraciji u NATO“.

“Ako neko utiče u BiH – utiču zemlje sa Zapada, EU, SAD i druge. To govori o BiH, a ne o Rusiji ili SAD. Jedan dio BiH se ponaša podanički i nije sposoban da artikuliše na pravi način dijalog u okviru BiH i određene interese”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik smatra da je stav Rusije korektan, jer je pitanje NATO-a stvar BiH.

“Mi smo isto tako rekli da o tome odlučuje i Republika Srpska. Postoji određena programska saradnja sa NATO-om i to nije sporno, ali odluka o tome da se ide na put ka članstvu ne postoji niti postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u. To su potvrdili svi oni koji su u javnom dijalogu bili prisutni prethodnih dana, među kojima je član Predsjedništva Željko Komšić”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je donijela svoju odluku.

“Mi nismo za put u NATO i članstvo u NATO-u. To je konsenzus svih političkih partija u Republici Srpskoj, bile one vlast ili opozicija”, istakao je Dodik.

Komentarišući rezultate izbora u Hrvatskoj, Dodik je izrazio je uvjerenje da će Hrvatska uspjeti da napravi stabilnu vladu predvođenu Andrejem Plankovićem.

“Vjerujem da će se u Hrvatskoj prestati sa širenjem procesa koji su vezani za podržavanje ustaškog režima i da ćemo u tom pogledu imati sve manje problema”, poručio je Dodik. /kraj/sl/jp/fono/video

(Srna)