Politika 23.12.2022.

Socijalistička partija će podržati oporavak ZIBL-a

ČITANJE: 1 minuta

Socijalistička partija i njeni predstavnici, kako u gradskoj, tako i u republičkoj vlasti, odlučno će podržati svaki vid pomoći oporavku Zavoda za izgradnju Banjaluka, pogotovo kada je riječ o okončanju agonije radnika kojima plata u ovom preduzeću nije isplaćena od sredine godine.

“Nezamislivo je da se javno preduzeće u najvećem gradu Srpske nalazi u ovako teškoj situaciji. S obzirom da je Grad većinski vlasnik Zavoda za izgradnju, kao takav ima obavezu da što prije pronađe trajno rješenje”, kaže narodnik poslanik Velibor Stanić, koji je i predsjednik Gradskog odbora SP u Banjaluci.

Stanić ističe da će odbornici Socijalističke partije, ukoliko se usvoji amandman skupštinske većine da se umjesto pola miliona ZIBL-u odobri pozajmica od 700.000 KM, podržati odluku o zajmu koju je gradska administracija uputila Skupštini Grada Banja Luka.

“Pitanje isplate zaostalih plata, toplog obroka, prevoza, regresa i povezivanja staža desetinama radnika ovog preduzeća je najvažnije. To, svakako podrazumijeva i izmirenje poreskih obaveza i odblokiranje računa. Sve to treba da se riješi u narednih nekoliko dana, kako bi se trenutno okončala agonija radnika. Gradska organizacija Socijalističke partije je voljna da učestvuje u pronalsku konačnog rješenja problema ovog preduzeća, jer je sada riječ o pozajmici koju će preduzeće morati da vrati nakon određenog vremenskog perioda”, istakao je Stanić.