Magazin 26.12.2015.

Softverska greška skratila kazne zatvorenicima u SAD

ČITANJE: 1 minuta
osudjenici SAD
Više od 3.200 američkih zatvorenika pušteno je ranije na slobodu u američkoj državi Vašington u periodu od 2002. do 2012. godine zbog – softverske greške.

Naime, 2002. godine je u toj državi uveden softver za izračunavanje dužine trajanja zatvorske kazne, koji je trebalo da zatvorenicima smanjuje ukupno izrečenu kaznu za broj dana zarađenih zbog dobrog vladanja. Međutim, prilikom izrade softvera potkrala se greška, pa su i kalkulacije bile pogrešne – i to u korist zatvorenika.

Državni zvaničnici su saopštili da će mnogi zatvorenici koji su pušteni na slobodu prije vremena morati da se vrate u zatvor i odsluže kaznu do kraja.

-Činjenica da je bilo moguće da se takva greška provlači čitavih 13 godina je duboko razočaravajuća za mene, potpuno neprihvatljiva i, iskreno govoreći, jako iritantna- izjavio je guverner države Vašington, Džej Insli, na konferenciji za novinare.

Iz vašingtonskog Odsjeka za ispravke su rekli da su postali svjesni problema 2012. godine, kada je porodica jedne žrtve saznala da se počinilac zločina našao na slobodi prije vremena.

Uprkos tome, kako navode mediji, neispravan softver nije popravljen do imenovanja novog šefa IT sektora, koji je shvatio kakav je ozbiljan problem nastao i o tome obavestio više državne instance.

Analiza grešaka pokazala je da su zatvorenici čije su kazne pogrešno izračunate u proseku izašli na slobodu 49 dana ranije. Jednom zatvoreniku je kazna smanjena čak za 600 dana. Nije poznato je li bilo ko od zatvorenika počinio novi zločin nakon što je greškom pušten ranije iz zatvora, navodi britanski medij, i dodaje da je pet ljudi već vraćeno u zatvorske ćelije.

(Novosti)