Vijesti 01.04.2016.

Šok i nevjerica u Nišu: Djevojčica dobila boginje i umrla

ČITANJE: 2 minute
sahrana-dijete
Četvorogodišnja djevojčica Julija S. je iznenada preminula 29. marta tokom transporta iz Doma zdravlja do niškog Kliničkog centra. Imala je ovčije boginje (varičele) i visoku temperaturu prije nekoliko dana, ali joj se u utorak ujutro stanje pogoršalo.

Roditelji su je doveli u Dom zdravlja, odakle je u teškom stanju hitno transportovana u Klinički. U toku transporta započeta je hitna reanimacija, koja je nastavljena i na Dječijoj internoj klinici, ali su ljekari ubrzo samo mogli da konstatuju smrt.

Iznenadna smrt djevojčice šokirala je čitav Niš. Uzrok smrti biće poznat tek po pristizanju rezultata obdukcije.

“Ustala je i tražila da gleda omiljeni crtani film. U međuvremenu joj se slošilo toliko da već oko 7.30 nije mogla da stoji na nogama. Za dva sata je umrla. Ljekari su uradili sve što su mogli”, kaže kum djevojčice Saša Ranđelović.

On tvrdi da je Julija bila zdravo dijete i da nije imala nikakvih problema.

“Dobila je boginje, pa je prije nedjelju dana bila sa roditeljima na ljekarskoj kontroli, gdje im je savjetovano da obaraju temperaturu”, dodaje Saša.

Julija je sahranjena juče na Novom groblju u Nišu.

Rođaci su šokirani, niko nije mogao da nasluti da će se nešto ovako desiti.

“Koje je dijete u ovom vijeku umrlo od boginja? Strašno je to što se desilo, bila je zdravo i napredno dijete. Koliko znam, sve vakcine je primila. Danas je sahranjujemo, a sutra njen brat puni dvije godine. Cijelo jutro je traži”, kaže ujak djevojčicine majke Nenad Stamenković.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže da su se roditelji prvi put javili ovoj ustanovi 26. marta zbog osipa i temperature.

” Dijete je imalo visoku temperaturu od 41 stepen, sumnjalo se na varičelu. Savjetovano je da se jave Dječijoj internoj klinici”, kaže Jerkan.

Roditelji su dijete ponovo doveli 29. marta. Odmah po prijemu djevojčica je izgubila svijest i započeta je reanimacija koja je nastavljena i u kolima Hitne pomoći i na Dječijoj internoj klinici. Nažalost, bezuspješno.

Od varičela najčešće obolijevaju djeca. Bolest uglavnom protiče bez komplikacija, ali ipak, u Srbiji je 2010. zbog komplikacija umrlo dvoje djece.

U Srbiji vakcina protiv ove bolesti nije obavezna i ne pokriva je zdravstveno osiguranje.

“Komplikacije mogu biti upala pluća, meningitis i upala moždanih ovojnica. Smrt može da nastupi ako oboljeli ima još neku bolest zbog koje je opao imunitet”, kaže dr Miloš Korać sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije. S. T.

(Blic)