Biznis 22.05.2020.

ŠOK U AUTO-INDUSTRIJI: Usljed krize kompanija Reno bi mogla da nestane

ČITANJE: 1 minuta

U razgovoru za pariški Le Figaro, objavljenom u četvrtak, Le Mer je rekao da još nije potpisao pet milijardi evra državnog zajma Renou, koji bi kompaniji bio potreban da prebrodi krizu povezanu s pandemijom.

– Da, Reno bi usled krize mogao da nestane – naglasio je ministar finansija Bruno Le Mer.

Francuska ima 15 odsto udela u Renou. Ministar je istakao da Renoova fabrika u Flinsu ne sme biti zatvorena i da kompanija mora da zadrži što više radnih mesta u Francuskoj, ali mora da vodi računa i o tome da ostane konkurentna. Ipak, od zajma izgleda još ništa.

– Reno se bori za opstanak. Još nisam odobrio zajam – rekao je Le Mer, i dodao: “Predsednik uprave Žan Dominik Senard radi na novom strateškom planu i ima podršku vlade”.

Izvori su nedavno za Rojters rekli da je Reno s bankama postigao dogovor o zajmu, koji bi uskoro trebalo da bude predstavljen upravnom odboru, a potom bi trebalo da ga odobri ministarstvo finansija.

Vlada traži od proizvođača automobila da se, u zamenu za državnu pomoć, obavežu na proizvodnju električnih vozila, pošten odnos prema podizvođačima i povratak proizvodnje vezane uz naprednu tehnologiju – u Francusku.

Le Mer je podsetio da je Francuska na najgoru recesiju od Drugog svetskog rata odgovorila paketom pomoći i državnih garancija u vrednosti od 450 milijardi evra, što odgovara petini francuskog BDP-a.

(Telegraf Biznis)