Vijesti 02.02.2016.

Šok u Dubici: Najjača firma otpušta 124 radnika

ČITANJE: 2 minute
dubicoton
Težak udar na džepove dubičkih građana – 124 radnika preduzeća Dubikoton dobiće radne knjižice i otkaze. U prvoj turi bez posla će ostati 100 radnika i to odmah. Do kraja februara njih još 24 više neće ujutro navijati sat. Radnici su iznenađeni i očajni, jer se činilo da firma sasvim dobro posluje.

-Ipak 31 godina nije malo. Ali ako smo to zaslužili, nema veze. 00:51 1:00 Ja ima 50 godina, znači ja nemam uslove više nikakve. Ali, preživjeće se. Teško jeste, ali šta da radimo- priča Dragica Popović.

-U novembru sam dobila posao za stalno, ugovor potpisala, juče radim treću smjenu normalno, niko ništa ne govori. Na vratima piše, staje se dva dana zbog radova na klimi, da bih došla kući, samo što sam ustala, nazvali su, da bih došla po knjižicu. Nemam riječi. Kažu neće mladi svijet da radi, evo mlada sam, ima nas koliko hoćeš. Gdje da radim?- pita Dragica Krnjajić.

Najjača dubička firma i najveća predionica u Evropi u jednom trenutku je zapošljavala 400 radnika. Sada, kada se podijele najavljeni otkazi, u pogonu ostaje 250 radnika.

Preduzeće koje isključivo izvozi, kaže direktor Dragan Vidović, moralo je zbog nekonkuretnosti da se riješi radnika koje, navodno, ne može da plaća.

-To što se desilo, desilo se i ono što moramo uraditi je drastičan rez troškova. Jer takva odluka je uslovljenma kretanjima na tržištu u zadnjem kvartalu prošle godine- objašnjava Dragan vidović, direktor preduzeća “Dubikoton”.

Otpuštanje radnika veliki je udarac za Kozarsku Dubicu, pogotovo jer za loše stanje u firmi niko nije znao. Krajem 2014. su čak zaposlili novih 80 radnika, a podrška je nerijetko stizala i od opštine i od Vlade Srpske.

Iz opštine su najavili da će već sutra sa Dubikotonom razgovarati o statusu radnika koji će ostati bez posla.

(ATV)