Region 11.01.2023.

Šok u Hrvatskoj: Drama je trajala dva dana, na kraju rodila mrtvu bebu na trajektu

ČITANJE: 2 minute

Nakon dvodnevne drame i višesatnog čekanja na dolazak helikoptera, trudnica se jutros porodila u automobilu na trajektu u Hrvatskoj, rodivši mrtvorođenče.

Ona je, naime, juče helikopterom prebačena u splitsko porodilište, gdje su joj dali inekciju za izazivanje pobačaja, nakon čega je upućena kući u Supetar.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković saopštila je na svom Fejsbuk profilu da je suprug trudnice, koji je krenuo trajektom, juče u Split stigao prije svoje žene, koja je na ostrvu čekala helikopter.

“Nažalost, ljekari nisu mogli da spasu dijete, pa je žena vraćena kući uz lijekove za izazivanje pobačaja”, napisala je Marković. Tokom noći, pojašnjava, trudnica je trpjela velike bolove pa je jutros ponovo trajektom krenula ka Splitu, ali je tokom plovidbe u automobilu rodila mrtvorođenče.

Iz PU splitsko-dalmatinske su danas za hrvatski portal Index rekli da policija nije upoznata sa slučajem koji se dogodio na trajektu.

Pitanja o ovom slučaju portal je uputio i Ministarstvu zdravstva, splitskoj bolnici i Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, a odgovore će, kažu, objaviti kada ih dobiju.

“Sa osjećajem ogorčenja, osjećajem poraza i stanja šoka radi porodice i činjenice da se ovako nešto može desiti u današnjem vremenu, u 2023. godini, u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj i jednom od razvijenijih i naseljenijih ostrva u Hrvatskoj”, napisala je Marković.

Pojasnila je da je Brač je od kopna (Supetar – Split) udaljen oko 16 km ili devet milja koje su se u ovom slučaju, kako kaže, pokazale više nego kobne.

“Nažalost, nakon brojnih istupa gdje smo upozoravali na neadekvatan hitan medicinski prevoz ništa se nije promijenilo”, navela je, između ostalog, gradonačelnica.

Gradonačelnica je kazala da je najviše bila iznenađena činjenicom da su trudnici ljekari u Splitu dali lek za izazivanje pobačaja, a onda je poslali kući na Brač, na ostrvo gdje, kako kaže, znaju da nema mogućnosti hitnog medicinskog prevoza.

Oznake: Brač, Supetar, Trudnica