Vijesti 08.08.2016.

Šok u Kotor Varošu, porez veći za 340 odsto

ČITANJE: 5 minuta

Plave koverte šokirale su stanovnike Kotor Varoša, jer su se u njima našli računi za porez na nepokretnosti čiji je iznos porastao nevjerovatnih 340 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Drastično povećanje poreza na nepokretnosti za ovu godinu, za koju je Poreska uprava RS završila podjelu više od 6.000 računa u Kotor Varošu, prouzrokovala je odluka kotorvaroške Skupštine opštine o izmjeni poreske stope i zona na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost nepokretnosti. Odlukom skupštinske većine koju čine SDS, PDP i SDA poreska stopa je povećana sa 0,06 odsto iz 2015. na 0,20 odsto za ovu godinu, odnosno za nevjerovatnih 340 procenata. Poreske račune dodatno je povećala odluka o izmjeni zona na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost zemljišta i objekata, što je drastično povećalo poresku osnovu.

Načelnik Kotor Varoša Dalibor Vučanović kaže da su krivci za povećanje poreza stranke koje čine skupštinsku većinu i opštinsko Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove koji su donijeli katastrofalne odluke na štetu svakog domaćinstva i privrednika.

– Dio građana mora da plati veći porez na osnovu više poreske stope, dok drugi moraju da izdvoje više novca i na osnovu više poreske stope i na osnovu promjene vrijednosti zemljišta zbog izmjene zona – rekao je Vučanović.

Naglašava da Skupština opštine mora poništiti odluke na čiju štetnost je upozoravao i prilikom njihovog usvajanja.

– Svakodnevno pristižu žalbe građana zbog prevelikog iznosa na računima za porez. Građani su s pravom ogorčeni. Došlo je do haosa. Povećanjem poreza najviše su pogođena naselja koja su udaljenija od centra grada, jer je Odjeljenje za prostorno uređenje procijenilo da zemljište u ruralnim područjima vrijedi više nego u urbanim. To niti je realno, niti je normalno – kazao je Vučanović.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić kazao je da nije ovlašćen da daje izjave za medije. U SDS-u i PDP-u su postali svjesni da su donijeli katastrofalne odluke tek kada je izbio narodni bunt. Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da je porez povećan dijelom i zbog toga što je Vlada RS prvo sugerisala svim lokalnim zajednicama da prilikom usvajanja budžeta odrede jedinstvenu stopu poreza na nepokretnosti od 0,20 odsto. On priznaje da je Vlada kasnije dala mogućnost lokalnim zajednicama da same odrede poresku stopu.

– To je već bilo kasno, jer smo mi ukalkulisali u budžet stopu poreza od 0,20 odsto. Napravljena je greška i pojavio se veliki problem, jer su građani na kraju dobili enormne iznose na računima za porez na nepokretnosti. Do 20. avgusta biće održana posebna sjednica Skupštine opštine na kojoj će odluke na osnovu kojih je došlo do povećanja poreza na nepokretnosti biti stavljene van snage – kazao je Glamočak i pozvao građane da ne plaćaju račune, jer će biti donesena nova odluka na osnovu koje će biti obračunat porez.

Predsjednik Opštinskog odbora i šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini opštine Kotor Varoš Miodrag Petrović priznaje da su napravili grešku kada su glasali za odluku o povećanju poreza na nepokretnosti.

– Vidimo da je napravljena greška, jer svakodnevno stižu pritužbe građana. Malo smo požurili sa usvajanjem odluke o novoj stopi poreza na nepokretnosti za ovu godinu i promjeni zona. Sada vidimo da to nije nikako u interesu građana. Zbog toga će ta odluka biti stavljena van snage i donesena nova koja će biti prihvatljiva – naveo je Petrović.

U SNSD-u čiji su odbornici glasali protiv odluke o povećanju poreske stope i promjeni zona ističu da su upozoravali da će doći do ogromnog rasta računa za porez.

– SDS, PDP i SDA su uprkos tome usvojili odluku. Kada su vidjeli šta su uradili sada pokušavaju svoju krivicu prebaciti na načelnika opštine i Vladu RS. Sada licemjerno priznaju da su pogriješili i najavljuju poništavanje odluke kao da nisu znali šta će ona proizvesti. Očigledno su namjeravali da preko leđa građana i privrede obezbijede novac u budžetu kako bi isfinansirali stranačka zapošljavanja – ističu u Opštinskom odboru SNSD-a navodeći da je samo u posljednjih godinu na teret budžeta zaposleno oko 40 ljudi.

Odluku o povećanju poreske stope nije podržao ni DNS, a odbornik ove stranke Branke Trifković ističe da se ona pokazala katastrofalnom i da SDS, PDP i SDA treba da objasne građanima zašto su zavukli ruku u njihove džepove i hitno vrate poresku stopu na prethodni nivo.

Tešić: Lažna briga za narod

Predsjednik Opštinskog odbora SP-a Predrag Tešić kazao je da je odluka koja je dovela do ogromnog povećanja računa za porez katastrofalna i da pokazuje koliko stranke koje čine većinu brinu o narodu.

– SDS, PDP i SDA koji su donijeli tu odluku treba da kažu da li su tu odluku donijeli kako bi isfinansirali izbornu kampanju i pokupili još malo para prije nego što ih narod kazni u oktobru. Budući odbornici SP-a će sigurno poništiti ovu sramnu odluku – istakao je Tešić.

Za povećanje poreske stope

SDS

PDP

SDA

Protiv povećanja poreske stope

SNSD

DNS

IZVORNA SDS

HDZ BiH

(Glas)