Vijesti 02.02.2016.

Šokantni primjeri javnih nabavki i u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta
izlozba
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dovodi i u Banjaluku putujuću izložbu “Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH” u okviru kampanje kojom javno predstavlja netransparentnosti i gubitke u javnim nabavkama te istovremeno podržava lokalne organizacije što se bore za transparentnost ovih nabavki.

Direktor USAID-a Peter Duffy među prvima će posjetiti izložbu, koja  će biti otvorena danas u 12:30 časova u kafe baru “Mister X”.

Izložba koja se prikazuje u devet gradova BiH predstavlja izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke napuhali cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge, saopćio je USAID.

Nakon izuzetne posjećenosti u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, ovaj svojevrsni ‘muzej šokantnih primjera javnih nabavki’ boraviće u Banjaluci do 7. februara.

Građani će moći vidjeti selekciju najnevjerovatnijih primjeraka stvari nabavljenih u netransparentnim javnim nabavkama.

Svi izloženi predmeti baziraju se na zvaničnim vladinim izvještajima, uključujući i revizorske nalaze, navedeno je u saopćenju.

Prema istraživanju nevladine asocijacije Tender, prošle godine je tek 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno u otvorenim i transparentnim procedurama, što znači da je enormnih 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata.

Cilj kampanje “Mi plaćamo cijenu” je ohrabriti građane u zahtjevima za promjene u procesu javnih nabavki, naročito sad kad njihovi izabrani zastupnici u državnom parlamentu razmatraju usvajanje 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.

Izmjene i dopune su, u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, navedeno je u saopštenju USAID-a.

 

(Banjaluka.net/Fokus.ba)