Politika 17.09.2020.

ŠOKANTNO SVJEDOČENJE: Pred izbore 2016. planirano ubistvo Vukote Govedarice

ČITANJE: 3 minute

Miljan Vujović, optuženi za ubistvo Petra Bajčetića u septembru 2016. godine u Bileći, tokom svjedočenja u Okružnom sudu Banjaluka, iznio je šokantne navode o navodnom „naručivanju ubistva Vukote Govedarice“ pred lokalne izbore te godine.

Prema Vujovićevim tvrdnjama, upravo se njemu i Bajčetiću nudilo da „pripreme teren“, piše Mondo .

Govedarica je, kako je navedeno, u to vrijeme bio šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS, da bi već nekoliko dana nakon oktobarskih izbora preuzeo funkciju predsjednika stranke, sa koje se u to vrijeme povukao MladenBosić.

U prilog svojim tvrdnjama, on je sudu ponudio i kontakt telefone poslovnih prostora u Gacku, odakle je i Govedarica, a u kojima je navodno trebalo da bude organizovano ili izvršeno ovo krivično djelo, te je predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević te brojeve i zapisao.

Kao osumnjičene koji se mogu dovesti u vezu sa ovakvim namjerama, Vujović je označio i neke stranačke funkcionere iz Hercegovine, te u to vrijeme visokopozicionirane ljude u Graničnoj policiji BiH…

Otkrio je da se bave se politikom, a između ostalog i naručivanjem ubistava, te da su naručili su i njegovo ubistvo.

U kritično vrijeme on je bio fizičko obezbjeđenje na predizbornim skupovima SDS-a, a kobnog dana kada je ubijen Bajčetić, bio je na skupovima u mjestima Mirilovići i Preraca.

Tvrdi i da je nakon toga otišao u Mostar i tamo, kako je izjavio, „saznao za ubistvo Bajčetića“.

Vujović je nakon ubistva dvije godine bio u bjekstvu, a uhapšen je junu 2018. godine u Beogradu na osnovu međunarodne potjernice i to sa lažnim dokumentima, prenosi Mondo.

U sudnici je izjavio da nije želio da bude uhapšen u BiH, jer je strahovao da će ga policija ubiti prilikom hapšenja.

“Gledao sam svojim očima kako ubijaju nekoga, a na sudu sve preokrenu,” rekao je Vujović.

– Koga? – upitala ga je republički tužilac Svetlanka Bijelić.

– Moga brata! – rekao je Vujović.

Podsjećamo, njegovog brata Radenka Vujovića ubio je pripadnik Granične policije BiH tokom akcije presijecanja šverca u martu 2006. godine.

“Računao sam da ću biti uhapšen kad – tad, ali nisam se predao, niti sam imao namjeru da se predam. Znao sam da, kada se radi preko policije, obično se sve rješava prilikom hapšenja. Nisam htio da izgubim glavu na tako glup način, da budem kao ‘ćevap na tanjiru'… Sve mi je bilo jasno, kako je bilo naručeno ubistvo Vukote Govedarice, onda ubijen Petar, ubiće i mene,” kazao je između ostalog Vujović tokom unakrsnog ispitivanja.

Vlasnik kafića „NN“ u Bileći Petar Bajčetić ubijen je 19. septembra 2016. godine. Upucan je iz pištolja ispred zgrade u kojoj je stanovao, a od zadobijenih povreda podlegao je prilikom transporta ka Kliničkom centru u Podgorici.

Prema navodima optužnice, Vujović se tereti da je tokom prve polovine septembra 2016. godine, na području Bileće, organizovao zločinačko udruženje koje je imalo za cilj vršenje krivičnih djela iznude i otmice. Članovi su postali Đorđe Radmilović, Srđan Denda, Gavrilo Bjelica i još jedna, za sada, neidentifikovana osoba.

U optužnici stoji da je „potom je osmislio plan da zajedno sa Radmilovićem, Dendom i još jednim nepoznatim licem otme, a zatim i ubije Petra Bajčetića zbog međusobnih neraščišćenih odnosa, koji je i realizovan“.

Mondo piše da su protiv članova ovog udruženja postupci već pravosnažno okončani. Radmilović je osuđen na 16 mjeseci zatvora, Denda na 13 mjeseci, Bjelica na godinu dana, a bivši policajac MUP-a RS Dragan Šarenac na šest mjeseci jer je pomogao u uklanjanju tragova.

(A.M/banjaluka.net)