Svijet 30.09.2022.

Šokirala porodicu: Danska kraljica oduzela titule četvoro unučadi

ČITANJE: 1 minuta

Danska kraljica Margreta, nakon Elizabetine smrti jedina vladajuća kraljica u Evropi, oduzela je titule četvoro od svojih osmoro unučadi, saopštila je palata, piše Gardijan, prenosi Jutarnji list.

Zvanični razlog bila je kraljičina želja da djeci svog najmlađeg sina, princa Joakima, omogući normalniji život, a korak je uslijedio nakon sličnih poteza drugih kraljevskih porodica u Evropi, saopšteno je iz palate.

“Od 1. januara 2023. potomci Njegovog kraljevskog visočanstva princa Joakima moći će da koriste samo svoje titule grofa i grofice od Monpezata, a njihove prethodne titule princa i princeze Danske prestaju da postoje”, saopštila je kraljevska palata u srijedu.

Princ Joakim (53) ima četvoro djece iz dva braka: Nikolaja, Feliksa, Henrika i Atinu, od 10 do 23 godine.

“Svojom odlukom Njeno veličanstvo kraljica želi da stvori okvir za četvoro unučadi kako bi mogli da oblikuju sopstvenu egzistenciju u mnogo većoj mjeri bez ograničenja i obaveza koje formalna pripadnost Kraljevskoj kući podrazumijeva”, saopšteno je iz palate.

“Kraljičina odluka je u skladu sa sličnim promjenama koje su druge kraljevske kuće sprovodile posljednjih godina na različite načine”, dodaje se u saopštenju.

Majka dvojice najstarijih sinova princa Joakima rekla je danskim medijima da je “šokirana” odlukom.

“Ovo je došlo kao grom iz vedra neba. Djeca se osjećaju isključeno”, rekla je grofica Aleksandra. “Ne mogu da razumijem zašto im se oduzima identitet.”

Četvoro kraljičinih unučadi, rođenih od prestolonasljednika Frederika (54), zadržaće svoje titule, ali kada postanu punoljetni, apanažu će dobiti samo budući kralj, princ Kristijan, odluka donesena još 2016. godine.