Vijesti 27.03.2017.

Šokiran odlukom osiguravajuće kuće – Banjalučanin za prelom dobio 15 maraka odštete

ČITANJE: 3 minute

Vladan D. (22), vaterpolista iz Banjaluke, ostao je zaprepašten nakon što ga je osiguranje VGT Visoko obavijestilo da će mu biti isplaćeno svega 15 maraka odštete za, kako navodi ovaj mladić, prelom koji je doživio tokom rekreacije.

Ističe da je osiguranje uplatio kao student Banjalučkog univerziteta, te da je 11. oktobra prošle godine imao povredu od koje se potom mjesecima oporavljao, a na kraju je, po njegovim riječima, ponižen obeštećenjem.

“Povredu sam zadobio tokom rekreacije, odnosno igranja fudbala. Potom sam se javio ljekarima, rađene su pretrage, uključujući i rendgen snimak, a u nalazu mi je upisano da sam zadobio prelom glave druge metakarpalne kosti desne šake”, priča ovaj vaterpolista.

Dodaje da je nosio longetu, a oporavak je trajao duže vrijeme i bio je prinuđen da propusti i treninge i igru u prvoj B ligi Srbije, tako da se ova povreda odrazila i na njegove sportske rezultate, kao i na obaveze na fakultetu poput izlaska na kolokvijume.

“Naravno, imam kompletnu ljekarsku dokumentaciju i kada sam predavao odštetni zahtjev u ‘VGT osiguranje’ rečeno mi je da treba da priložim samo nalaze i uplatnice, a ne i snimke koje sam radio”, navodi ovaj Banjalučanin.

Naglašava da je očigledno da mu je, kako kaže, osiguravajuća kuća u odštetu uvrstila samo najsitnije troškove poput participacije, ne računajući ostale rashode i štetu koju je pretrpio.

“Nedugo nakon povrede, poslije nošenja longete, morao sam da mirujem, a zatim su uslijedile kontrole, a potom i fizioterapija, na koju sam išao oko 20 puta, od kraja oktobra do početka januara”, naglašava Vladan.

Sportista kaže da je odštetni zahtjev predao početkom ove godine, a odgovor je dobio tek nedavno, i onim što je pročitao je, blago rečeno, šokiran.

“Kada sam otvorio kovertu i vidio koliki iznos mi je propisan, nisam mogao da vjerujem, jer u nalazu piše da sam imao prelom. Cifra od 15 maraka je smiješna i ponižavajuća”, naglašava ovaj dvadesetdvogodišnjak.

Iz preduzeća “VGT osiguranje” tvrde da je obrada ovog odštetnog zahtjeva urađena u skladu sa nalazom i mišljenjem cenzora medicinske struke primjenom opštih uslova za osiguranje lica od posljedica nesrećnog slučaja i tabele za određivanje procenta invaliditeta.

Dodaju da prema nalazu i mišljenju cenzora medicinske struke, u konkretnom slučaju kod oštećenog nije nastupio djelimični ili trajni invaliditet kao posljedica nesrećnog slučaja.

“Iznos koji je odobren u visini od 15 KM se odnosi na troškove liječenja koji su nastali u toku ovog nesrećnog slučaja, a koji su pokriveni polisom kolektivnog osiguranja od nezgode”, kaže Aziz Kovačević, rukovodilac Službe za štetu u osiguranju VGT Visoko.

Inače, u njihovom dopisu koji su poslali Vladanu naveli su da mu je otvorena mogućnost da uloži prigovor ukoliko smatra da je njegovo pravo na nadoknadu štete povrijeđeno. Prigovor je i uložio.

Na polisi osiguranja od nezgode, koja se odnosi na Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci, čiji je Vladan student, stoji da je osigurana suma za troškove liječenja 500 maraka po osobi, dok za invaliditet iznosi 5.600 KM.

Prema odgovorima koje smo dobili iz Agencije za osiguranje RS, oni za ovakve slučajeve nisu ovlašteni. Navode da se nesuglasice i sporovi iz osiguranja mogu rješavati sudski i vansudski.

“U cilju izbjegavanja sudskih sporova uspostavljen je interni žalbeni postupak kojim je omogućeno da, ukoliko osiguranik nije zadovoljan kako je njegov zahtjev riješen, ima mogućnost da uloži pritužbu društvu za osiguranje, osiguravaču sa kojim je ugovor zaključen”, kažu iz Agencije.

(Nezavisne)