Vijesti 08.09.2021.

Sokolac: Uskoro useljenje u dvije zgrade za izbjegla i raseljena lica

ČITANJE: 3 minute

Izgradnja dva objekta u Sokocu, prema projektu CEB II, čiji je cilj zatvaranje kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini, te rješavanje socijalnog stanovanja privode se kraju.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica obišao je danas gradilište, gdje su u toku završni radovi na vanjskom uređenju oko objekata.

Prema riječima načelnika Bjelice, od izrade projektne dokumentacije do finalnih radova na ovom projektu se radi već devet godina.

– Stanovi su završeni, u narednim danima slijede radovi na priključenju vode, struje i grijanja, te priključenja na kanalizacionu mrežu. Troškovi ovih radova, koje prema projektu finansira opština Sokolac, iznosiće oko 400.000 KM. I pored projekata ukupni troškovi lokalne zajednice na ovom projektu preći će 800.000 KM, ali dobijamo zgrade koje u bruto iznosu vrijede preko 4 miliona KM, istakao je Bjelica.

Foto: J.Ćajić

U okviru projekta izgrađene su dvije zgrade sa 64 stambene jedinice u koje će biti smještene 52 porodice iz Prihvatnog centra na Majdanima i alternativnog smještaja iz Brezijaka, te 12 porodica koje su bile smještene u barakama na lokalitetu novoizgrađenih objekata.Foto: J.Ćajić– Vlasnik objekata je opština Sokolac i stanovi se ne mogu otkupiti. Stanari će plaćati zakupninu po cijeni od 1KM po metru stabmenog prostora. Zakupnina će ići na poseban fond koji će se koristiti za otklanjanje kvarova i oštećenja u tim objektima. Stanove mogu da koriste porodice kojima su isti dodjeljeni, a vjerovatno će doći trenutak kada će imati priliku da ih otkupe, objasnio je Bjelica.

Foto: J.Ćajić

Sve stambene jedinice su opremljene osnovnim namještajem.

– Finansijska sredstva za opremanje stanova smo uspjeli obezbjedili putem projekta koji je finansirao UNHCR. Sve stambene jedinice imaju kuhinju sa električnim šporetom, frižiderom i kuhinjskom napom, trpezarijski sto i stolice, mašinu za pranje veša, krevete i ormare za graderobu. Kada je u pitanju vanjsko uređenje rješili smo drenažu oko objekata, te površinske i podzemne vode koje se pojavljuju. Riješena je putna komunikacija i infrastruktura. U toku su završni radovi na vanjskom uređenju i ja se nadam da će ovi objekti biti useljeni polovinom oktobra, rekao je Bjelica i dodao da mnogi ljudi, uključujući i njegove bliže saradnike nisu bili sigurni da će uspjeti realizovati ovaj izuzetno značajan projekat.

Foto: J.Ćajić

Radovi na izgradnji objekata iz projekta CEB II u Sokocu počeli su u martu 2018. godine. Cilj projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH (CEB II)“ koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope je dugoročno rješavanje problema stanovanja raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini. Realizacijom ovog projekta u Bosni i Hercegovini osiguraće se najmanje 2.600 stambenih jedinica nakon čega će više od 7.200 korisnika 121 alternativnog smještaja biti preseljeno u nove stambene jedinice.

Foto: J.Ćajić

(A.M.)

Oznake: Milovan Bjelica