Svijet 12.06.2022.

Šolc bezuspješno tražio od Bugarske da ukloni veto Sjevernoj Makedoniji

ČITANJE: 2 minute

Njemački kancelar Olaf Šolc zatražio je od bugarskog rukovodstva da uklone veto na početak prisupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, ali nije uspio da okonča višegodišnji spor dvije susjedne države.

Iako je Šolc poslije razgovora sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim rekao da vidi „mogućnost za napredak“, to danas nije bilo uočljivo, ali je njemački kancelar uradio sve što je mogao, prenosi Politiko.

Ovakve stvari ne mogu da se naređuju, neophodno je da se razriješe u saradnji, rekao je Šolc i dodao da očekuje da se narednih dana nastave razgovori, jer je došlo do „nove dinamike“.

Cilj njemačke vlade je da se problemi između Bugarske i Sjeverne Makedonije razriješe do sastanka Evropskog savjeta, koji je zakazan za 23. i 24. jun.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je u Skoplju da Bugarska kao “taoca” drži “san njegove zemlje o prijemu Evropskoj uniji”.

“Jedna država članica EU drži kao taoce dvije zemlje kandidata – Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom putu ka evropskim integracijama”, rekao je, aludirajući na Bugarsku, Kovačevski novinarima poslije sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Bugarska vlada visi o koncu nakon što je jedan od četiri koaliciona partnera povukao svoju četvoricu ministara, uz obrazloženje da Petkov želi da ukloni veto, pa je bilo očekivano da on danas Šolcu kaže da ostaje pri uslovima koji su postavljeni Severnoj Makedoniji.

Bugarska i Sjeverna Makedonija se godinama spore oko istorije, jezika i identiteta, zbog čega je Sofija blokirala evropski put Skoplja, dok ne ispuni ono što susjed od nje zahtijeva.

Šolc je u subotu ujutru prilikom posjete Skoplju pohvalio Sjevernu Makedoniju za sve što je uradila u proteklih nekoliko godina, a pogotovo za rješenje spora sa Grčkom.

Njemačka je ozbiljna kada govori o evropskim integracijama čitavog regiona, a to se posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju koja je ispunila sve uslove za formalni početak pregovora sa Evropskom unijom, rekao je Šolc.

(E.M)

Oznake: Olaf Šolc